Kom igång med Fortnox Bokföring

Bokföring, Kom igång

Här hjälper vi dig att komma igång snabbt och smidigt att bokföra i Fortnox Bokföring.

Steg för steg går vi igenom de viktigaste inställningarna.

Film: Kom igång med Fortnox Bokföring - Introduktion

Kopiera länk hit

Checklista

Kopiera länk hit

1. Tilldela programlicens och behörigheter under Administrera användare som du hittar under ditt företagsnamn uppe till höger.

2. Fyll i dina Företagsuppgifter under ditt företagsnamn - Mitt abonnemang uppe till höger.

3. Skapa räkenskapsår genom att klicka på kalendern uppe till höger.

4. Gör inställningar för bankkonton under Register - Transaktionskonton.

5. Gör övriga aktuella inställningar, bl.a Förvalda konton och Verifikationsserier, för bokföring under kugghjulet uppe till höger.

6. Lägg till leverantörer under Register - Leverantörer.

7. Nu kan du börja bokföra, skapa verifikationer eller leverantörsfakturor.

1. Ge behörighet till användare

Kopiera länk hit

Det första du behöver göra är att tilldela licens och ge behörigheter till den/de användare som ska ha tillgång till och kunna bokföra programmet. För att göra detta måste du vara systemadministratör .
Klicka på ditt företagsnamn uppe till höger och sedan på Administrera användare . Här tilldelar du programlicenser och ger behörigheter.

Läs mer här: Behörigheter i Fortnox Bokföring

2. Fyll i viktiga inställningar

Kopiera länk hit

Företagsuppgifter

Börja med att klicka på ditt företagsnamn uppe i högra hörnet och välj Mitt abonnemang.

Företagsuppgifterna är förifyllda med de uppgifter du angivit vid beställningen. Tänk på att ju fler uppgifter du fyller i här desto mer information följer med när du sedan arbetar vidare i Fortnox program och till exempel skapar en order, faktura eller lönebesked.

Det är även här du laddar upp företagets logotyp. Läs mer här: Logotyp‍ ‍

Avsluta med att Spara.

Skapa räkenskapsår

Nästa steg är att lägga upp ett räkenskapsår. Ett räkenskapsår måste finnas för att du ska kunna bokföra samt registrera dina leverantörsfakturor som betalda. Klicka på kalendern uppe till höger och välj Skapa nytt / redigera / radera år.

Läs mer här: Räkenskapsår‍

Har du tidigare haft din bokföring i ett annat program, då kan du få in bokföringen i Fortnox genom att importera SIE-filer.
Läs mer här: Importera SIE-fil‍

Övriga inställningar du bör gå igenom

Inställningarna hittar du under kugghjulet längst upp till höger.

Bankinställningar

Lägg in dina bankkonton under Register - Transaktionskonton. De används bland annat till din koppling mot banken, på dina kundfakturor eller vid utbetalning av leverantörsfakturor eller löner.
Läs mer här: Transaktionskontoregister‍

Förvalda konton

Gå igenom vilka bokföringskonton du vill använda för olika transaktionstyper när du bokför, under Inställningar - Bokföring - Förvalda konton. Det finns redan ett antal standardkonton upplagda, men här kan du ändra.
Läs mer här: Förvalda konton‍

Nummerserie

Under Inställningar - Leverantörsfakturor - Nummerserie och OCR kan du välja startnummer för fakturor, om du exempelvis inte vill att din första faktura ska få nummer 1.
Läs mer här: Nummerserier‍

Film: Nummerserie och OCR

Snabbtexter

Om du ofta använder dig av samma verifikationsbeskrivning och transaktionsinformation när du bokför dina verifikationer så kan det vara en fördel att lägga in dem som snabbtexter, det gör du under Inställningar - Bokföring - Snabbtexter.
Läs mer här: Snabbtexter‍

Verifikationsserier

Avslutningsvis bör du använda dig av olika verifikationsserier för att kunna strukturera din bokföring på ett bra sätt.
Läs mer här: Verifikationsserier‍

3. Lägg till leverantörer

Kopiera länk hit

När du är klar med inställningarna är det dags att lägga in uppgifter om dina leverantörer i leverantörsregistret. Om du har ett befintligt leverantörsregister kan du importera det själv i Fortnox, vill du lägga in dem manuellt så går du till Register - Leverantörer. Klicka på Skapa ny och lägg in alla uppgifter du har om leverantören.

Läs mer här:
Import av leverantörsregister‍
Leverantörsregister‍

Film: Skapa leverantör manuellt

4. Skapa verifikation

Kopiera länk hit

Nu är det dags att börja bokföra. Alla bokförda verifikationer listas under Verifikationer - Lista som du kommer till om du klickar på Bokföring i huvudmenyn.
Klicka på Skapa ny för att bokföra en ny verifikation.
Läs mer här: Skapa verifikation‍

Film: Skapa verifikationer

5. Skapa leverantörsfaktura

Kopiera länk hit

När du ska registrera leverantörsfakturor klickar du istället på Leverantörsfakturor i huvudmenyn. Du kommer då direkt till listan över dina sparade fakturor som har olika färg beroende på vilken status de har. Precis som när du ska skapa en ny verifikation så klickar du på Skapa ny till höger ovanför listan.
Läs mer här: Skapa leverantörsfaktura‍

Film: Skapa leverantörsfaktura manuellt

Kom igång-samtal

Kopiera länk hit

Vi förstår att början på något nytt kan vara överväldigande.
För att du ska få bästa möjliga start i Fortnox har du möjlighet att boka in ett kom igång-möte med oss. Du får då en personlig guidning i programmet, samt möjligheten att i lugn och ro få svar på specifika frågor som du har.

Läs mer och boka här: Kom igång-samtal