Skapa kundfaktura i Fortnox app

Fakturering

Ta reda på hur du enkelt skapar och skickar kundfakturor direkt från din Fortnox-app för att effektivisera din faktureringsprocess.

Har du Fortnox Fakturering? Ladda ned Fortnox App så får du möjlighet att fakturera på ett ännu smidigare sätt, via telefonen.

Skapa kundfaktura

Kopiera länk hit
  1. Klicka på det gröna plustecknet och välj Skapa ny Faktura.

2. Klicka på Välj kund och välj vilken kund fakturan ska skickas till. Här visas alla dina kunder som finns i ditt Kundregister .

3. Det är möjligt att lägga till Er referens och Fakturarabatt. Om någon av dessa är ifyllt på kunden i kundregistret i webben så läggs det till som förvalt.

4. Klicka på Lägg till något under Vad ska du ta betalt för?.

5. Här väljer du vilken typ av artikel fakturan avser, och du kan sedan antingen välja en artikel från ditt artikelregister‍ eller skriva in en benämning, om inte aktuell artikel finns upplagd. Ange Pris och Antal.

Du kan även ändra Enhet om det är aktuellt.

6. Välj Gå vidare för att se en sammanställning av fakturan.
Väljer du Spara som utkast så sparas fakturan så kan du hantera den vid ett senare tillfälle.

7. När du klickat på Gå vidare kan du justera vissa fakturadetaljer såsom Fakturadatum och Betalningsvillkor samt förhandsgranska fakturan. Klickar du på Skicka nu så skickas fakturan till kunden, i samband med att du gör det så bokförs även fakturan.
Från appen kan fakturan skickas som e-post eller e-faktura, det distributionssätt som visas i denna vy hämtas från dina inställningar på din kund.

Läs mer här: Skicka påminnelsefaktura i Fortnox app‍

Skapa faktura med annan momstyp

Kopiera länk hit

Välj fakturatyp
För att skapa en faktura med en annan momstyp väljer du fakturatyp Vanlig faktura. Har du en momstyp inlagd på din kund sedan tidigare kommer den att hämtas in i appen.

Välj kund
När du väljer din kund kommer den momstyp som ligger inlagd på kunden att visas i grön text längst upp till höger om du har en momstyp som avviker från standard SE. Se exempel nedan vid SE omvänd skattskyldighet. De aktuella momsregler och tillhörande texter kommer att visas på fakturan. Klicka sedan på att Gå vidare för att skicka fakturan.

Skicka fakturan
När du har klickat på Gå vidare hamnar du på denna sida. Här kan du förhandsgranska fakturan och justera vissa fakturadetaljer. När du känner dig klar klickar du på Skicka nu. Från appen kan fakturan skickas som e-post eller e-faktura, det distributionssätt som visas i denna vy hämtas från dina inställningar på din kund.

För att skicka fakturan som e-faktura behöver inbjudan vara skickad till kund eller kopplingen vara godkänd, detta görs på webben.

Läs mer om e-faktura här: E-faktura‍

QR-koder för att ladda ner appen

Kopiera länk hit

Öppna mobilkameran och håll över QR-koden för att ladda ner appen.

Skicka fakturan med Fakturaservice

Kopiera länk hit

För att skicka med Fakturaservice behöver du först aktivera Fakturaservice, läs mer om hur du går tillväga i Fakturaservice som faktureringssätt‍ . Vill du veta mer om hur Fakturaservice fungerar kan du läsa mer om det i Faktura- & Betaltjänster .

När fakturaservice är aktiverat och du har skapat en faktura kan du välja hur du vill skicka den. Det gör du genom att klicka på det förvalda faktureringssätt som visas i fakturadetaljvyn:

(Bild 13)

Faktureringssätten som finns att välja på är:

• Med Fakturaservice, med automatiska påminnelser

• Med Fakturaservice, utan automatiska påminnelser

• Utan Fakturaservice, utan automatiska påminnelser

Åtgärder i appen
För de fakturor som är skickade med Fakturaservice finns vissa åtgärder som kan hanteras i appen, dessa åtgärder är:

• Pausa faktura

• Registrera inbetalning

• Skapa kreditfaktura, observera att det endast fungerar om debetfakturan är skickad från appen, och ej från webben.

• Skapa påminnelse

• Skicka om faktura

Läs mer om hur åtgärderna fungerar här: Vad du kan göra med Enkel Fakturering

Begränsningar i Fortnox app

Kopiera länk hit

VI arbetar löpande med att förbättra vår app, men det finns en del skillnader i vad du kan göra i programmet via appen jämfört med webben.

Läs mer här: Begränsningar i Fakturering i Fortnox app