Kundfaktura Inställningar - Husarbete rot, rut och grönt avdrag

Fakturering

Använder du dig av rot, rut eller grönt avdrag och vill kunna skapa offerter, order och kundfakturor med skattereduktion behöver du aktivera funktionen för husarbete.

Klicka på Inställningar längst upp till höger och sedan på Fakturering - Husarbete. Här kan du aktivera funktionen.

Du kan välja om du vill att rotfaktura, rutfaktura, grönt avdrag eller standardfakturor ska vara förvalt på dina nya kundfakturor. Du kan givetvis ändra fakturatyp när du sedan skapar kundfakturan om du arbetar med flera typer av husarbeten. Välj det alternativ som du använder oftast i inställningarna.

Rotavdrag

Kopiera länk hit
  • Köparen kan dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden, maximalt 75 000 kronor, oavsett köparens ålder.

• För att utnyttja maximal skattereduktion för rotarbete måste arbetskostnaden uppgå till minst 250 000 kronor.

Rutavdrag

Kopiera länk hit
  • Köparen kan få som mest 75 000 kronor i rutavdrag.

• Rutavdrag för städning godkänns endast för enklare städarbete, annat rengöringsarbete samt flyttstädning.

• För tvätt och vård av kläder och transporttjänster ska arbetskostnaden schablonberäknas till 50% av det totalt debiterade beloppet på kundfakturan. Skattereduktionen ska sedan räknas till 50% av den schablonberäknade arbetskostnaden. Detta innebär att köparen har rätt till skattereduktion på 25% på det totalt debiterade beloppet på kundfakturan för ovanstående tjänster. För övriga tjänster beräknas skattereduktionen till 50% av arbetskostnaden.

Grönt avdrag

Kopiera länk hit
  • Köparen kan dra av 20% av de totala material- och arbetskostnaderna för installation av solceller.

• Köparen kan dra av 50% av de totala material och arbetskostnaderna för installation av lagring av egenproducerad el och installation av laddningspunkt elfordon.

• Köpare kan få som mest 50 000 kronor i grönt avdrag

Läs mer på Skatteverkets hemsida för att få mer information om vad som gäller vid denna typ av skattereduktion.

Läs mer här: Skapa husfaktura - rot, rut och grönt avdrag