Logga in med Fortnox ID

Hantera Fortnox

Här beskriver vi Fortnox ID.

Syfte

Kopiera länk hit

Varför Fortnox ID?

Målet är att du bara ska ha en inloggning att behöva hålla reda på för att nå alla tjänster i Fortnox ekosystem - från Fortnox huvudprogram till vår app och våra partners. Allt för att göra det så enkelt och säkert som möjligt för dig att fokusera på att skapa ett framgångsrikt företag.

Första steget, som vi redan infört, är att du som har flera företag i Fortnox enkelt kan byta företag utan att logga ut och in igen efter att du konverterat din inloggning till Fortnox ID. För att detta ska fungera behöver du koppla alla dina företag till ditt Fortnox ID. Hur du gör det kan du läsa under rubriken “För dig med flera företag?”.

När du har Fortnox ID på ett företag så bör du koppla inloggningen för alla dina företag till samma Fortnox ID så snart som möjligt.

Fortnox ID kan också samla alla inloggningsmetoder i ett system, vilket ger dig samma upplevelse efter inloggning oavsett hur du loggar in. Vi börjar nu med att vår BankID-inloggning också använder Fortnox ID:s infrastruktur och därmed kan du logga in i alla dina företag du hade på din lösenordsinloggning även om du loggar in med BankID.

Vad är Fortnox ID?

Fortnox ID är ditt personliga konto i Fortnox plattform. Fortnox ID används för att du ska kunna logga in samt hantera och samla dina personuppgifter på en säker plats.

Inloggning

Kopiera länk hit

Hur får jag Fortnox ID?

Vi aktiverar löpande fler företag att använda Fortnox ID som inloggning. När du loggar in i Fortnox som vanligt kommer du mötas av skylten som du ser på bilden nedan när vi aktiverat Fortnox ID för ditt företag. Fortsätt och följ instruktionerna. Du behöver granska personuppgifter och verifiera ditt konto med engångskod via SMS för ditt mobilnummer och din e-postadress så du kan vara säker på att du har uppdaterade och säkra uppgifter på ditt Fortnox ID framåt. Det tar bara ett par minuter och behöver bara göras en gång.

När blir det min tur att få Fortnox ID och hur gör jag när inte alla mina företag har fått det än?
Vi rullar löpande ut Fortnox ID till alla våra kunder så får du inte frågan när du loggar in är Fortnox ID inte aktiverat för ditt företag än. Om du har Fortnox ID på ett företag men inte på dina andra så kan du höra av dig till vår support så kan de aktivera alla dina företag för dig i förtid så du får samla dem under samma inloggning redan nu. Ta med dig abonnemangsnummer till de företag du vill koppla så går det extra snabbt.

Hur påverkas nuvarande inloggning av Fortnox ID?

Snart kommer den tidigare inloggningen med användarnamn och lösenord ersättas helt av Fortnox ID för alla kunder och då kommer det inte längre gå att logga in med ditt nuvarande användarnamn. Du använder då ditt personnummer eller din e-postadress som du anger när du skapar ditt Fortnox ID som användarnamn istället.

Vi tror att det är uppgifter som är unika och enklare att komma ihåg och dessutom behöver du bara komma ihåg ett enda användarnamn till alla dina företag istället för ett användarnamn per företag. I övrigt sker ingen ändring utan du bör kunna konvertera din inloggning en gång och sen fortsätta logga in som vanligt.

BankID

Du kan fortsätta använda BankID precis som vanligt. Funktionen “Byt företag” kan än så länge endast användas när du loggat in med Fortnox ID. Inom kort får du dessutom alla fördelar med Fortnox ID även när du loggar in med BankID, som till exempel Byt företag utan att logga in. Listan på företag att välja blir nu också samma oavsett om du loggar in med lösenord eller BankID.

Verifiering via SMS

Fortnox ID har en smartare hantering av SMS-autentisering som inte kräver engångskod vid varje inloggning på kända enheter. Det är i praktiken jämförbar säkerhet samtidigt som det är mycket enklare att använda systemet. Önskas ännu högre säkerhet rekommenderar vi inloggning med BankID. Du kan även aktivera tvåstegsverifiering via SMS för varje inloggning om du vill ha ännu mer trygghet.

Tidigare delat inloggning

Om du har delat inloggning med någon annan, alltså att ni är flera som använt samma inloggningsuppgifter, kommer nästa person av er som loggar in, efter att någon av er konverterat till Fortnox ID att behöva skapa en ny egen användare.

Om den användare som Fortnox ID:t skapades ifrån är systemadministratör så kommer även denna nya användare få möjlighet att fortsätta vara det. Observera dock att den nya användaren inte kommer att ha några programlicenser; dessa får man köpa till i Tilläggsbeställningar i Administrera användare. Den som är systemadministratör blir automatiskt meddelad att licenser saknas för användaren om användaren ni delat på tidigare hade licenser.

Användaruppgifter Fortnox ID

Kopiera länk hit

Mobilnummer

Välj med fördel ett privat mobilnummer som du inte tappar tillgång till när du avslutar din anställning. Ditt Fortnox ID lever utanför de abonnemang du har i Fortnox och kan användas till många olika tjänster i framtiden.

E-postadress

Med personlig e-postadress menar vi en adress som bara du har tillgång till och som inte hör ihop med något specifikt företag.

Vad är en bra personlig adress?
Det kan till exempel vara din privata gmail- eller hotmail-adress eller en personlig adress på en egen domän. Det bör vara en e-postadress som du kontrollerar och som inte behöver ändras om du skulle byta anställning.

Var förberedd inför framtiden
Ditt Fortnox ID används för att logga in och hantera dina personliga uppgifter och lösenord som är samma oavsett om du har ett eller flera företag. Därför rekommenderar vi en personlig adress så att du kan behålla full kontroll över ditt Fortnox ID oavsett vad som händer i framtiden. Till exempel om du startar nya företag, börjar arbeta i flera företag eller säljer ditt företag.

Används för säkerhetsfunktioner
Ett mejl med en engångskod kommer att skickas för att verifiera att du har tillgång till adressen. På så sätt vet vi också att den fungerar ifall du i framtiden behöver återställa ditt lösenord.

Fördelar med personnummer

Vi har valt att använda personnummer som rekommenderat användarnamn av följande anledningar:

• Du kan logga in med BankID när det krävs förhöjd säkerhet.

• Det blir lättare att återställa ditt konto via vår support med hjälp av BankID om du skulle förlora tillgång till ditt mobilnummer.

• Det är unikt för dig och lättare att hålla reda på.

• Det är personligt och därför kan samma uppgift användas för att logga in i flera företag.

Du kan välja att kryssa i att du inte har något svenskt personnummer om du inte vill ange det men du förlorar fördelarna som listas ovan. Du får då logga in med din e-post som användarnamn istället.

Hantera din profil

Om du behöver ändra något i ditt Fortnox ID, till exempel uppdatera ditt namn eller byta lösenord, så görs det på Fortnox ID profilsida: https://id.fortnox.se/account/

Personuppgifter upptagna

Om en användare har råkat få en e-postadress som redan används av någon annan behöver man skapa sitt Fortnox ID med sitt personnummer och någon annan e-postadress så länge och sedan när man loggat in, klicka på företagsnamnet och välja Hantera Fortnox ID. Där kan man sedan byta sin e-postadress.

Om det inte är möjligt för användaren att använda sitt personnummer för att skapa sitt Fortnox ID så får systemadministratören i abonnemanget klicka på företagsnamnet, välja Administrera användare och sedan skapa en ny användare med rätt e-post till den användare som inte kommer in. Användarna bör sedan ta bort de Fortnox ID som är dubbletter. En person ska alltid bara ha ett Fortnox ID oavsett hur många företag eller användare de loggar in på.

För dig med flera företag

Kopiera länk hit

Fortnox ID gör det enkelt att logga in och byta mellan dina företag. När du loggar in får du välja vilket företag du ska jobba i och om du är inloggad kan du byta företag utan att behöva logga in igen.

Koppla fler företag

Du som redan har ett Fortnox ID och därmed har ett företag kopplat redan behöver antingen kontakta vår support eller vänta på att vi aktiverar Fortnox ID för ytterligare företag. Logga in som vanligt så blir du ombedd att koppla över företaget till att använda den nya inloggningen. Är du då redan inloggad med Fortnox ID så kopplas ditt företag enkelt genom att fylla i ditt lösenord.

Har du använt den tidigare inloggningen senast så ska du välja Jag har gjort detta tidigare på skylten om Fortnox ID så får du möjlighet att koppla företaget till ditt befintliga Fortnox ID genom att ange ditt Fortnox ID-lösenord och bekräfta med en SMS-kod.

Har du använt den tidigare inloggningen efter att ha skaffat Fortnox ID så kan det hända att du får se följande skylt igen. Vill du koppla så välj att Koppla till mitt befintliga Fortnox ID. Om du hamnade här men inte vill koppla företaget så vill du troligen Logga in med personnummer eller e-post.

Du kan också välja Byt företag inne i Fortnox och välja Till tidigare inloggningen enligt bilden nedan för att koppla till fler företag.

För dig som byråkonsult

Kopiera länk hit

När du har konverterat din lösenordsinloggning till Fortnox ID så blir den viktigaste skillnaden att ditt användarnamn ändras från till exempel user@12345 till ditt personnummer eller din personliga e-postadress. Du kan använda Digital byrå och hantera dina klienter precis som innan och det blir ingen skillnad i hur du öppnar klienter och hanterar dem därifrån.

Hur kan jag enklast samarbeta med min klient?

Det finns tre primära sätt att samarbeta i Fortnox plattform och samma gäller även med Fortnox ID:

• Det enklaste är att skaffa Digital byrå . Då behöver du inte logga in på klienterna alls utan kan bara klicka dig in till dem när de är kopplade som klienter. Digital byrå kan bara beställas av företag med SNI-koder relaterade till redovisning, revision och ekonomitjänster.

• Om du inte har behov av att logga in mer än någon gång per år hos klienten så kan din klient skaffa Fortnox Revisor för att ge dig en tillfällig revisorsinloggning som avslutas automatiskt efter 30 dagar.

• Be klienten lägga till dig som användare i företaget. Då får du ett mejl där du skapar din inloggning och kommer in i klientens företag. Klienten behöver då antingen köpa en licens till dig eller tillfälligt omfördela licenser till din användare från Administrera användare‍ . Extra licenser kan sägas upp‍ när de inte längre behövs.

Hur ser ni på att dela inloggningsuppgifter mellan klient och konsult?

Vi avråder från att ta emot inloggningsuppgifter från klienten på grund av säkerhetsrisken att någon utomstående då får full tillgång till företaget. Det görs ofta i fall då det hade räckt med lästillgång och du bör aldrig ge någon mer tillgång än nödvändigt för att skydda ditt företag på bästa sätt. Tänk på att du som står skriven på kontot kan riskera att hållas ansvarig för sådant någon annan gjort i ditt namn i till exempel rättstvister om du delat ut dina inloggningsuppgifter. Varje person ska därför endast ha tillgång till sitt eget Fortnox ID. Läs om hur du bör samarbeta i Fortnox under rubriken “Hur kan jag enklast samarbeta med min klient?”.

Säkerhet

Kopiera länk hit

Utöver användarnamn och lösenord använder Fortnox ID tvåstegsverifiering med engångskod via SMS för varje ny enhet (dator, surfplatta eller mobiltelefon) samt var 90:e dag för en redan känd enhet. Detta betyder att ingen kommer åt ditt konto även om dina inloggningsuppgifter hamnat på vift. Nya användare måste alltid genomföra tvåstegsverifiering. Du kan även aktivera tvåstegsverifiering via SMS för varje inloggning om du vill ha ännu mer trygghet, det gör du under Hantera Fortnox ID, https://id.fortnox.se/account/ .

Delade inloggningsuppgifter

Eftersom det med Fortnox ID går att koppla flera företag till samma konto finns det en risk att om du loggar in som en klient och sedan kopplar ihop dess Fortnox ID med andra klienters företag så kan de logga in i varandras företag. Det är därför av yttersta vikt att inte låna inloggningsuppgifter av någon utan att du och alla andra användare skaffar sina egna Fortnox ID och kopplar precis de företag som varje person behöver ha åtkomst till. Läs om hur du skaffar ditt Fortnox ID och hur du bör samarbeta med din klient i Fortnox under rubriken “Hur kan jag enklast samarbeta med min klient?”.

Varför är Fortnox ID säkrare?

SMS är en starkare tvåstegsverifiering jämfört med den tidigare e-postverifieringen då det är två olika sätt att verifiera.

Du kan se och kontrollera all kontoaktivitet på Fortnox ID:s profilsida. Det skickas även ut notifieringar via e-post vid kontoförändringar eller när inloggning sker på en ny enhet.

SMS-autentisering

Det ska du inte behöva om du inte ställt in det, men det finns flera situationer där det kan bli så. Det beror på att vi inte kan verifiera att din enhet är godkänd att logga in med. De vanligaste orsakerna är:

• Du har stängt av eller tagit bort kakor i din webbläsare

• Du har ett tillägg i din webbläsare som blockerar kakor

• Du loggar in med ditt tidigare användarnamn (till exempel emma@12345) fast du har Fortnox ID. Då hamnar du i kopplingsflödet istället för att logga in vilket fungerar men blir mycket krångligare. Med Fortnox ID så använder du personnummer eller e-post för att logga in. Då behöver du bara ange engångskod en gång per ny enhet du loggar in på eller vart 90:e dag då vi gör en extra verifiering.

Använda offentlig dator

Om du har varit inloggad på en offentlig dator, exempelvis på ett bibliotek eller på ett hotell, är det viktigt att du när du är klar rensar cookies samt lösenord i den webbläsare du använt. Du kan med fördel använda Incognito-fönster i moderna webbläsare för att förenkla detta. Observera att om den offentliga dator du sitter vid frågar om lösenordet ska sparas när du loggar in så är det väldigt viktigt att välja "Nej". Du kan också öka säkerheten något genom att slå på inställningen att kräva SMS-verifiering vid varje inloggning

Rensa cookies i din webbläsare - PC‍
Rensa cookies i din webbläsare - Mac‍

Användarvillkor

Kopiera länk hit

Varför frågar ni om användarvillkor för Fortnox ID när jag loggar in?

Den främsta anledningen är för att du inte ska förlora ditt konto och behöva registrera dig på nytt om du säger upp ditt abonnemang hos oss. Det finns många anledningar att ha kvar ditt Fortnox ID-konto om du i framtiden skulle behöva tillgång till andra företag, fakturor eller andra tjänster som tillåter inloggning med Fortnox ID. Med dagens tjänsteavtal så får vi bara lagra uppgifterna så länge du har ett abonnemang hos oss och ditt Fortnox ID måste då tas bort automatiskt när det syftet upphört. Även med godkända villkor för Fortnox ID så kan du när som helst ta bort ditt konto om du inte längre vill att vi ska lagra uppgifterna åt dig.