Påminnelseservice

Faktura & betaltjänster

I den här artikeln får du lära dig mer om Påminnelseservice.

Påminnelseservice

Kopiera länk hit

Detta är Påminnelseservice

Har du en kundfaktura som förfallit utan betalning kan vi hjälpa dig att driva in din fordran. När du använder Påminnelseservice skickar vi en påminnelsefaktura till din kund, där vi lägger på en påminnelseavgift på 60 kr samt ränta (om det gått mer än 30 dagar sedan fakturadatum). Kunden betalar då till oss, betalningen bokförs hos dig automatiskt och du har pengarna nästa dag. Du följer enkelt alla transaktioner via Kontoutdraget .

Ibland räcker det inte med en påminnelse. Då följer vi upp den med ett inkassokrav, där vi lägger på en inkassoavgift på 180 kr samt ränta (om det gått mer än 30 dagar sedan fakturadatum). Behöver du ta vidare åtgärder har du möjlighet att välja tilläggstjänsten Indrivning när inkassokravet förfallit.

Kunden får tillgång till vår fakturaportal där det bland annat går att ladda ner en fakturakopia och betala påminnelsen via Swish eller direkt banköverföring.

Vad kostar det att skicka en påminnelse med Påminnelseservice?

Att skicka en faktura med Påminnelseservice är kostnadsfritt, och om du redan skickat fakturan med Fakturaservice utan automatiska påminnelser har du möjlighet att lägga till Påminnelseservice i efterhand.

När kunden betalar, behåller Fortnox påminnelseavgifter och dröjsmålsränta, och skickar vidare fakturabeloppet till dig.

Mer information om våra priser hittar du här: Prislista

Aktivera Påminnelseservice

Kopiera länk hit

Aktivering

Om du inte redan ser valet Påminnelseservice längst ner till höger bland dina påminnelsefakturor så kan du aktivera tjänsten genom att signera en kundkännedom samt acceptera Fortnox Finans avtal för finansiella tjänster. Du kommer samtidigt få tillgång till tjänsten Fakturaservice .

Klicka på Meny uppe till vänster, välj Köp & Aktivera, och bläddra sedan ner till Ta betalt. Klicka på Aktivera under Påminnelseservice för att komma till aktiveringssidan.

När du godkänt avtalet för Fortnox Finansiella tjänster så har du tillgång till Påminnelseservice som faktureringssätt. Påminnelseservice kommer att ligga förvalt under fliken Påminnelser i ditt Fortnox.

Skicka fakturan med Påminnelseservice

Kopiera länk hit

Skicka fakturan med Påminnelseservice

För att skicka din påminnelse via Påminnelseservice går du in under Meny - Fakturering - Påminnelser. Markera den eller de fakturor du vill påminna om. Längst ner i högra hörnet väljer du Påminnelseservice, ett distributionssätt (för påminnelser kan du dock inte välja e-faktura) och klickar sedan på knappen Skicka.

Du kan också skicka med Påminnelseservice inifrån en enskild förfallen faktura i fliken Kundfakturor.

I fakturalistan ser du vilka fakturor som du skickat med Påminnelseservice. Dessa har fått med en symbol i form av en svart domarklubba längst ut till höger på fakturaraden.

Klickar du på domarklubban hittar du mer information om fakturan och dess status. Du får även möjlighet att pausa eller rapportera betalning på fakturan där.

Villkor och begränsningar för utskick via Påminnelseservice

• Fakturan behöver vara förfallen

• Du kan inte skicka en påminnelse med Påminnelseservice via distributionssätt E-faktura

• Du kan inte skicka en delbetald faktura via Påminnelseservice

• Du ansvarar för att fordran är korrekt och att överenskommelse mellan dig och din kund finns

• Du ansvarar för att fakturan som skickas via Fortnox Fakturatjänster är lagligen grundad

• Du som fakturautställare ansvarar för att den dröjsmålsränta som anges är grundad på lag eller avtal

• Du som fakturautställare ska tillsammans med din kund ha avtalat om att ta ut påminnelseavgift vid utebliven betalning