Kontoutdrag

Faktura & betaltjänster

I den här artikeln hittar du mer information om ditt Kontoutdrag som ger dig all information kring Fakturaservice och Påminnelseservice.

Under Faktura- och betaltjänster i menyn hittar du alla transaktioner på ditt konto hos Fortnox.

Här syns alla inbetalningar på fakturor skickade med Fakturaservice och Påminnelseservice, och betalning för sålda kundfakturor. Du ser även Fortnox utbetalningar till ditt bankkonto, betalningar via Betalservice samt avgifter för tjänsterna.

Saldon

Kopiera länk hit

Högst upp på kontoutdraget summeras följande:

Saldo: Detta är summan av alla utförda transaktioner, och ska stämma mot huvudboken för det bokföringskonto du valt för Faktura-och betaltjänster (vanligen 1938).

Kommande (30 dagar): Detta är summan av transaktioner som gör att pengar reserverats. Utbetalningar till ditt bankkonto är reserverade tills banken bekräftat att de kommit fram. Betalningar via Betalservice leder till reserverade belopp upp till 30 dagar innan betalningen ska ske.

Nästa utbetalning / Aktuell skuld: Detta är summan av alla transaktioner sedan den senaste utbetalningen. Ett positivt saldo betalas ut nästa dag. Aktuell skuld betyder i de flesta fall bara att det dragits avgifter för att skicka fakturor. En sådan skuld regleras automatiskt nästa gång en faktura blir betald. Beror skulden på att en fakturaförsäljning gått i regress, kan du till exempel sälja en ny faktura eller göra en överföring till kontot.

Exempel
Anna skickar en kundfaktura med Fakturaservice. Avgiften för detta dras från kontot.

Senare samma dag betalas en kundfaktura på 100:-

Mot slutet av dagen reserveras pengarna på kontot för utbetalning till Annas bankkonto.

Nästa dag bekräftar Annas bank att pengarna kommit fram.

Sökfält

Kopiera länk hit

För att hitta en viss transaktion, går det att söka på fakturanummer, belopp och datum. Under Transaktionstyp kan du också välja om du enbart vill visa t.ex. inbetalningar, sålda kundfakturor eller utbetalningar.

Filter

Kopiera länk hit

Raderna på kontoutdraget kan filtreras på olika sätt beroende på vad du är intresserad av att titta på.

Alla händelser: Visar alla påbörjade transaktioner i kronologisk ordning. Genom att titta på alla rader mellan två utbetalningar, ser du lätt vad den senaste utbetalningen avser.

Utförda: Visar alla transaktioner i den ordning de bekräftats som utförda. Detta motsvaras av bokföringsordningen i den mån transaktionerna gått att bokföra.

En rad som inte kunnat bokföras automatiskt, saknar verifikationsnummer ute till höger. Den vanligaste anledningen till misslyckad bokföring är att en användare redan bokfört en faktura som slutbetald när Fakturatjänster får en kundinbetalning.

Kommande: Här samlas de transaktioner som är under behandling, eller som ska utföras senare (som leverantörsfakturor som betalas med Betalservice).

Avbrutna: Transaktioner som varit kommande, men som inte utförts (som ångrade leverantörsbetalningar)