Kombinatör
En kombinatör är en person som har en fast anställning och driver eget företag vid sidan av.
Kombinera eget företag och en anställning
Har du en anställning idag och planerar att starta eget företag vid sidan om? Då blir du en så kallad kombinatör. Arbetsgivare har vanligtvis regler för vad du som anställd får arbeta med i ditt eget företag. Därför är det viktigt att du är transparent och berättar om ditt företag – oavsett om du redan driver ett företag eller om du planerar att starta ett.
Det finns olika anledningar till varför man väljer att kombinera företagande med en anställning. Många ser anställningen som en trygghet under tiden man testar sin affärsidé . Men det är också vanligt att man behåller sin anställning som ett sätt att finansiera sin företagsstart.
I vår guide hittar du fler sätt på hur du kan finansiera företagsstarten.
Ditt företag kan räknas som en bisyssla
Som kombinatör räknas ditt eget företag som en bisyssla. I vissa fall kan det betyda att du behöver registrera bisysslan i lönesystemet som ett bevis för att din arbetsgivare godkänner ditt företag. Reglerna beror till viss del på din arbetsgivare och vilket avtal ni har. Se till att du har koll på vilka regler som gäller för dig.
Anställda omfattas av lojalitetsplikt
Alla som har en anställning omfattas av lojalitetsplikt, om inget annat är avtalat. Det betyder att du som anställd förväntas agera lojalt mot din arbetsgivare och sätta arbetsgivarens verksamhet före din egna. Ett exempel på lojalitetsplikt kan vara att du inte har rätt till att driva en konkurrerande verksamhet.
Lojalitetsplikten gäller både under anställningstiden och uppsägningstiden. Skulle du bryta mot den riskerar du att bli uppsagd, avskedad eller skadeståndsskyldig.
Skatt, SGI och pension för kombinatörer
Som kombinatör kan det vara bra att ha koll på skatt , SGI (sjukpenninggrundande inkomst) och pension – tre delar som kan påverkas när du kombinerar en anställning med eget företag.
Så fungerar skatten för dig som kombinatör
När du har en anställning och driver eget vid sidan av behöver du vara godkänd för FA-skatt , vilket är en kombination av F-skatt och A-skatt . Din arbetsgivare ansvarar fortfarande för att betala in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter på den inkomst du får som anställd. Men du är själv ansvarig för att betala in preliminärskatt och egenavgifter för ditt företag.
Läs mer om hur preliminärskatt fungerar för dig som företagare.
Så fungerar SGI för dig som kombinatör
Om du får barn eller skulle bli sjuk så har du som kombinatör rätt till samma ersättning som alla andra anställda. Ersättningen som du får från Försäkringskassan baseras på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Du hittar allt om föräldraledighet här.
Så fungerar pensionen för dig som kombinatör
Under din anställning tjänar du in din allmänna pension genom skatten du betalar, sen kan du även ha tjänstepension genom din arbetsgivare. Om du däremot inte jobbar heltid hos din arbetsgivare så minskar pensionsavsättningen. Därför är det viktigt att du som är kombinatör tänker på ditt pensionssparande.
När det gäller ditt företag så kan du tjäna din allmänna pension genom staten. Men då behöver du ta ut lön eller ha ett överskott, samt betala in avgifter och skatter. Vissa har ett eget pensionssparande – för att spara in ungefär samma pension som man får när man är heltidsanställd.
Starta företag med Fortnox
Funderar du på att starta eget? I Fortnox får du hjälp att komma igång. Tryggt och enkelt. I vår guide om att starta eget företag hittar du information som hjälper dig igång.
A-skatt är den skatt anställda betalar på sin lön och som betalas in av arbetsgivaren och dras av den anställdes lön.
Affärsidén är företagets grund. Den beskriver syftet med verksamheten och hur företaget ska tjäna pengar.
Allmän pension är den statliga ersättningen som du som har bott eller arbetat i Sverige har rätt till från det att du har fyllt 62 år.
Arbetsgivaravgift är de avgifter som en arbetsgivare betalar till staten för sina anställda utöver arbetstagarens lön.
En person som både driver egen näringsverksamhet och är anställd ska vara godkänd för både A- och F-skatt. Den kombinerade skattesedeln blir FA-skatt.
Den sjukpenninggrundande inkomsten ligger till grund för beräkningen av belopp för sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, och baseras på en beräknad årlig arbetsinkomst.
Skatt är det belopp man är skyldig att betala till staten för att få bedriva sin verksamhet och som finansierar statens utgifter för olika samhällsfunktioner.