Enskild firma

Enskild firma är en företagsform där man som privatperson är ensam ägare och ansvarar för företaget.

Enskild firma drivs av en enda person

Kopiera länk hit

Den allra enklaste företagsformen heter enskild firma och drivs av en enda person. Det är också den form som är enklast och billigast att driva, och som du kan ha parallellt med en anställning. Nackdelen är att du personligen är ansvarig för företagets skulder.

Enskild firma är inte en juridisk person

Kopiera länk hit

En enskild firma är en fysisk person som drivs av en enskild näringsidkare . Därmed är en enskild firma inte en juridisk person som många andra företagsformer såsom aktiebolag , ekonomisk förening och handelsbolag . En enskild firma använder den enskilda näringsidkarens personnummer som identitetsbeteckning och inte ett organisationsnummer .

Fördelar med enskild firma

Kopiera länk hit

Som bolagsform är en enskild firma enkel att starta och kräver inget aktiekapital . Det är möjligt att driva olika verksamheter under samma företag, och det är också möjligt att ha anställda. En enskild firma kan registreras hos Bolagsverket och får då företagsnamnet skyddat i det län där företaget har sitt säte. Önskar man få namnet skyddat i flera län, så kallad skyddsregistrering, är detta möjligt mot en kostnad. Via verksamt.se är det möjligt att ansöka om F-skattesedel eller FA-skattesedel och registrera företaget för moms och som arbetsgivare om det är aktuellt. En enskild näringsidkare behöver oftast inte ha en revisor , men man är fortfarande bokföringsskyldig. Den enskilda firman deklareras i samband med näringsidkarens privata inkomstdeklaration.

Nackdelar med enskild firma

Kopiera länk hit

En enskild firma är ingen egen juridisk person . Det betyder att den enskilda näringsidkaren har personligt ansvar för företagets åtaganden, såsom att se till att avtal hålls och att skulder betalas. Om den enskilda firman skulle få problem med att betala sina skulder hålls du som enskild näringsidkare betalningsskyldig till dessa, vilket kan påverka din privatekonomi negativt. Vinst i en enskild firma beskattas av den enskilda näringsidkaren. Det är ofta bra att teckna en företagsförsäkring i en enskild firma för att minska den personliga risken.

Så gör du för att starta enskild firma

Kopiera länk hit

Att starta eget företag behöver inte vara svårt. Vi har skapat en guide om att starta enskild firma som guidar dig steg för steg. Där hittar du dessutom ett erbjudande som du kan ta del av när du väl har startat!

Relaterade ord
Aktiebolag

Ett aktiebolag är den vanligaste förekommande företagsformen som bildats av en eller flera stiftare och som är en juridisk person.

Aktiekapital

Aktiekapital är det kapital aktieägarna har skjutit in i bolaget i samband med bolagets grundande och i form av nyemissioner och fondemissioner.

Arbetsgivare

Arbetsgivare är den som erbjuder arbete.

Ekonomisk förening

Ekonomisk förening är en företagsform där t.ex. kunder, anställda eller leverantörer är delägare.

Enskild näringsidkare

En enskild firma, eller enskild näringsverksamhet som det även kallas, är en företagsform som drivs av en ensam privatperson som ägare.

F-skatt

F-skatt är en företagsskatt och betalas av företagare som bedriver näringsverksamhet.

FA-skatt

En person som både driver egen näringsverksamhet och är anställd ska vara godkänd för både A- och F-skatt. Den kombinerade skattesedeln blir FA-skatt.

Företagsform

Företagsform är den juridiska form ett företag drivs i.

Handelsbolag

Handelsbolag är en företagsform där två eller flera personer driver ett företag med personligt och solidariskt ansvar.

Juridisk person

En juridisk person är ett företag som har samma juridiska rättigheter som en fysisk person.

Moms

Moms är mervärdesskatt som betalas till staten när du köper varor och tjänster. Vanligtvis är momsen inräknad i priset vid privata köp av varor och tjänster. Däremot måste företagare lägga på moms vid försäljning av varor och tjänster.

Organisationsnummer

Ett organisationsnummer är en unik identitetsbeteckning för juridiska personer.

Revisor

En revisor är en person som granskar ett företags bokföring.