Semesterskuld

Lön

Personalkostnaden är bland den största kostnaden man har i ett företag och semesterskulden är en del av den. Semesterskulden som finns i ett företag är en kostnad som är viktig att ha medräknad i sin bokföring då den kan påverka ett företags ekonomi ganska mycket, särskilt om en anställd slutar och man ska betala ut slutlönen till den anställde.

Skapa semesterskuld manuellt

Kopiera länk hit

Du kan boka upp semesterskulden manuellt genom att ta ut en semesterskuldlista från Fortnox Lön och skapa en verifikation som du bokför semesterskulden i utifrån semesterskuldlistan.

1. Gå in under Semesterberäkning och skapa ett underlag genom att klicka på Skapa ny. Här väljer du till och med vilket datum du vill ha semesterskulden till.

2. När du har fått fram de anställdas underlag i semesterberäkningen så markerar du dem i listan och väljer Semesterskuld under Utskrift längst ner till höger.

Du kan läsa mer om Semesterberäkningen här:
Skapa semesterberäkning/semesterårsavslut

Bokföra semesterskuld automatiskt

Kopiera länk hit

Du kan ställa in så att det skapas ett bokföringsunderlag med semesterskulden och genereras en verifikation direkt från Fortnox Lön till Fortnox Bokföring eller som en SIE-fil. Bokför du semesterskulden varje månad i samband med lönekörningen så sparas din semesterskuldlista automatiskt i Semesterberäkningen. Här kan du göra urval på Period för att få fram semsterskulden till och med ett visst datum.

Du kan läsa mer här om hur du ställer in i Fortnox Lön för att semesterskulden ska bokföras automatiskt i samband med lönekörningen: Bokföra semesterskuld

Skapa semesterskuld bakåt i tiden

Kopiera länk hit

Du kan skapa en semesterskuld bakåt i tiden så länge det inte är på ett tidigare semesterår. Det är därför viktigt att du har tagit ut semesterskuldlistan innan du gör semesterårsavslut i programmet eftersom semesterskulden i de allra flesta fall efterfrågas till bokslutet.

Det är bra att känna till att den semesterskuld du tar ut beräknar alla värden utefter de aktuella inställningar du har i programmet just vid det tillfället som du skapar underlaget i Semesterberäkningen.

Inställningar eller värden som påverkar semesterskulden kan till exempel vara procentsatser på avtalet, månads- eller timlönen, anställningsdatum, sysselsättningsgraden på semesterdagarna eller semestervillkor på personalkortet.

Resultatet på pengarna och antalet intjänade dagar baseras på det som är registrerat i kalendariet samt utbetalda lönebesked till och med det datum du väljer att skapa semesterberäkningen på.

Ändrar du någon inställning, lön eller gör justeringar i kalendern inom den period som semesterskulden avser så behöver man skapa om underlaget för att få med dessa. Annars kommer de att påverka först till kommande semesterberäkningar.