Formler - Avancerat läge

Koncern, Rapport & Analys

Avancerad formelinmatning används när man vill använda sig av mer komplicerade formelberäkningar exempelvis vid beräkningar av marginaler.

Observera att det är rådata som visas och det kan ibland ge oväntade resultat. Använd heller inte plustecken + för att summera konton, utan följ exemplen nedan för summering av konton eller intervall för bästa möjliga utfall.

Negativa och positiva värden

I bokföringsfilerna lagras värden tvärt emot vad vi vanligtvis tänker oss. Värdet på ett intäktskonto, till exempel konto 3041, är därför negativt trots att det är en intäkt. Motsvarande lagras en utgift som ett positivt värde. Därför i resultaträkningen behöver ett minustecken användas för att “vända” värdet korrekt. Detta behövs inte för balanskonton

Nedan följer några exempel på hur man använder resultatkonton respektive balans.

Aritmetiska beräkningar

Du kan använda de vanliga räknesätten (addition, subtraktion, multiplikation och division) samt parenteser i formler. Detta för att kunna räkna fram marginaler, nyckeltal osv.

Nedan följer några exempel på hur man kan använda sig av aritmetiska beräkningar. För att få ut procentenheter måste du ändra antingen på radens inställningar att Enhet ska vara %, eller ändra enheten på kolumninställningarna.

För att ändra enheten till procent:

Funktioner

I avancerat läge kan man även använda sig av funktioner, det vill säga fördefinierad formel som sedan baseras på exempelvis bokföringskonton. Vill du använda funktioner i dina formler och se exempel. Se guide: Funktioner i formler