Kom igång med Fortnox Bokföring - Attest & Läs

Bokföring, Kom igång

Fortnox Bokföring Attest & Läs är för dig som inte aktivt ska jobba med bokföringen men ska kunna se verifikationer och leverantörsfakturor.

Du kan även skriva ut rapporter och bokföringsattestera verifikationer.

När och hur används attest- och läslicensen?

Kopiera länk hit

Skillnaden mot huvudprogrammet Fortnox Bokföring är att du inte kan skapa eller redigera något utan enbart titta hur bokföringen ser ut och attestera verifikationer. Att attestera verifikationer används framförallt när du som företagare anlitar samma redovisningsbyrå som revisionsbyrå, ett så kallat kombiuppdrag. Det innebär nämligen att du bör attestera de verifikationer som byrån skapat.

En användare kan ha licens för både Fortnox Bokföring och Fortnox Bokföring - Attest & Läs men det vanligaste är att antingen arbeta med bokföringsprogrammet eller med attest- och läslicensen. Ett exempel är att din redovisningsbyrå eller ekonomiansvarige på företaget har licens för bokföringsprogrammet medan du enbart har licens för Fortnox Bokföring - Attest & Läs. Då kommer du alltid kunna se och kontrollera bokföringen men du kommer inte kunna ändra eller bokföra någonting i programmet.

1. Tilldela programlicens och behörighet

Kopiera länk hit

Programadministratören för Fortnox Bokföring - Attest & Läs börjar alltid med att tilldela licens och behörighet för de användare som ska ha tillgång till programmet.

Bokföringsattest - Generella inställningar‍
Behörigheter i Fortnox Bokföring - Attest & Läs

Ska ni inte bokföringsattestera verifikationerna räcker det med att du tilldelar licensen för programmet för att användarna ska kunna logga in och se de verifikationer och leverantörsfakturor som skapats. Ska ni däremot använda attestfunktionen för verifikationer behöver du gå vidare med inställningarna för bokföringsattest, se nedan.

Film: Licens och användare

2. Inställningar för bokföringsattest

Kopiera länk hit

För att kunna attestera de verifikationer som skapats behöver du aktivera funktionen för bokföringsattest i inställningarna för programmet. Här anger du även vem som ska attestera de olika verifikationsserierna.

Läs mer här: Bokföringsattest - Generella inställningar

Film: Inställningar och attest

3. Attestera verifikationer

Kopiera länk hit

När behörigheterna och inställningarna har gjorts kommer verifikationslistan att se lite annorlunda ut. Listan kommer att kunna sorteras efter de verifikationer som ännu ej är klarmarkerade, ej har attesterats samt efter de som har attesterats. Du som attestant kan antingen attestera en verifikation i taget eller markera alla verifikationer i listan och attestera dem samtidigt.

Läs mer här: Attestera verifikationer