K2

K2 är ett redovisningsregelverk som den som driver ett mindre aktiebolag eller en ekonomisk förening har möjlighet att tillämpa vid årsredovisning.

Alla företag som har skyldighet att upprätta en årsredovisning ställs inför ett val när det kommer till vilket regelverk som ska tillämpas. De vanligaste regelverken kallas för K2 och K3. K2 är en förenklad version av huvudregelverket K3, som större aktiebolag tillämpar. K2 är enklare och mindre komplext än K3, vilket passar mindre bolag som inte har lika mycket resurser för administrativt arbete. 

När ska jag välja K2?

Kopiera länk hit

K2 passar bäst för dig som driver ett mindre aktiebolag med inga eller få anställda samt om du inte har några större tillväxtplaner. Det lämpar sig dessutom om du inte har några externa långivare eller finansiärer, då de ofta vill se en mer utförlig redovisning än vad K2 kan tillämpa. K2 passar relativt okomplicerade verksamheter. Det är mer regelbaserat jämfört med K3 där det istället finns ett större utrymme för egen tolkning. 

Nackdelar med K2 är att det inte ger en lika rättvis bild som K3 men även att inte alla redovisningsregler som finns inom K3 kan tillämpas. 

Vad menas då med ett mindre företag? Det finns några riktlinjer att gå efter. Ditt företag räknas som ett mindre bolag om det inte har uppfyllt 2 eller fler av dessa kriterier under de två senaste räkenskapsåren:

När får jag inte välja K2?

Kopiera länk hit

Det finns några exempel på gånger där ett företag inte får välja att tillämpa K2. Även om du har ett mindre bolag får du inte välja det alternativa regelverket om det är:

  • Ett publikt aktiebolag

  • Ett moderföretag i en större koncern

  • Ett moderföretag i en mindre koncern som upprättar koncernredovisning

  • Ett företag som är en fysisk person eller ett dödsbo

Förenklingsregler i K2 

Kopiera länk hit

Som tidigare nämnt så är K2 ett förenklat regelverk, men vad innebär det egentligen i praktiken? Jo, i K2 behöver du exempelvis inte periodisera kostnader och intäkter som understiger 5000 kronor. Dessutom behöver du inte periodisera kostnader som är återkommande, såsom hyra. Det som däremot alltid behöver periodiseras även i K2 är personalutgifter. Ett annat exempel är att den som använder K2 får tillämpa linjära, degressiva, produktionsberoende och i särskilda fall progressiva avskrivningar .

Kan jag byta mellan K2 och K3?

Kopiera länk hit

Det mest optimala är att välja det regelverk som passar ditt bolag bäst redan från början. Det kan nämligen vara lite knepigt att byta mellan regelverken. Det är möjligt att byta från K3 till K2 en gång utan att det föreligger särskilda skäl. Det är dock inte omöjligt att byta från K3 till K2 igen i framtiden, men då måste särskilda skäl föreligga. Väljer du K2 från start går det bra att byta till K3 om du väljer att skala upp verksamheten framöver. 

Full koll på årsavslutet

Kopiera länk hit

Med Fortnox Bokslut & Skatt får du en helhetslösning för hela årsavslutet. Du har möjlighet att ta fram årsredovisningar enligt såväl K2 som K3, och kan dessutom lämna in och signera dem helt digitalt. 


Relaterade ord
Aktiebolag

Ett aktiebolag är den vanligaste förekommande företagsformen som bildats av en eller flera stiftare och som är en juridisk person.

Årsredovisning

En årsredovisning är företagets sammanfattning av årets räkenskaper.

Avskrivningar

Avskrivningar är en redovisningsmetod för att fördela kostnaden normalt för en materiell eller fysisk tillgång över dess ekonomiska livslängd.

Långivare

Långivaren är ett bolag, en bank, en finansiell institution eller en person som lånar ut pengar. Den som tar lånet är en låntagare.