En koncern
Koncern är benämningen av ett moderbolag och dess dotterbolag ihop.
Koncern är företag förenade genom ägandeskap
En koncern består av ett moderbolag och minst ett, men ofta flera dotterbolag. För att ett företag ska räknas som ett dotterbolag behöver moderbolaget äga mer än 50% av aktierna och därmed ha majoriteten av rösterna. Moderbolaget ska alltså ha ett bestämmande inflytande över dotterbolaget. Detta kan även uppnås genom exempelvis avtal eller föreskrift i bolagsordningen.
Bolagen är i sig enskilda verksamheter som ska upprätta egna årsredovisningar . Däremot kan moderbolaget behöva upprätta en koncernredovisning om det är en större koncern. Koncernredovisningen omfattar moderbolaget och dess dotterbolags gemensamma ekonomiska ställning som en och samma enhet.
Vad är en oäkta koncern?
För att kriterierna ska uppfyllas för en koncern så måste ett moderbolag vara i toppen. Ett koncernförhållande kan dessutom endast uppstå mellan juridiska personer. Tittar man däremot på två företag som ägs av samma privatperson eller personer kallar man detta för en oäkta koncern.
Fördelar med en koncern
Idag blir det allt vanligare att stora företag delar upp sina affärsområden i egna bolag. Det finns flera fördelar med att bilda en koncern och det mest uppenbara är att kunna samordna de ekonomiska aktiviteterna. I en koncern har du möjlighet att sprida ut riskerna mellan bolagen. Du kan alltså separera säkra tillgångar från mer riskfyllda och lyfta ut dem i olika verksamheter. Vidare finns det möjlighet till skatteutjämning inom koncernen. Om ett bolag i koncernen går med förlust kan de andra bolagen täcka upp förlusten med hjälp av koncernbidrag . I ett koncernförhållande är det dessutom möjligt att ta lån mellan bolagen, vilket kan vara lite knepigare i en oäkta koncern.
Med koncernbidrag menas att det sker en överföring mellan olika företag i en koncern.
En koncernredovisning upprättas av moderbolaget i en koncern, utöver bolagets egna årsredovisning, för att ge en ekonomisk ställning över koncernen som en enhet.