Koncernredovisning
En koncernredovisning upprättas av moderbolaget i en koncern, utöver bolagets egna årsredovisning, för att ge en ekonomisk ställning över koncernen som en enhet.
När ska man upprätta en koncernredovisning?
I regel ska alla moderbolag upprätta en koncernredovisning enligt årsredovisningslagen, men det finns en del undantag som inte omfattas av lagkravet.
Koncernen är en mindre koncern
Om koncernen i fråga inte uppfyllt mer än ett av följande krav under de två senaste räkenskapsåren så räknas det som en mindre koncern:
Har sammanlagt fler än 50 anställda i medeltal
Har sammanlagt mer än 40 miljoner kronor i balansomslutning
Har sammanlagt mer än 80 miljoner kronor i nettoomsättning
Dessa krav har dock ingen betydelse om något av bolagen i koncernen är noterade eller är ett kreditinstitut, värdepappersbolag eller försäkringsbolag. Då räknas koncernen nämligen alltid som en större koncern och omfattas därmed av lagkravet.
Koncernen är en underkoncern
Om vi tittar på en underkoncern behöver denne inte omfattas av lagkravet så länge det finns ett moderbolag som upprättat en koncernredovisning som inkluderar det aktuella bolaget, och övriga bolag i koncernen.
Dotterbolagen i koncernen saknar väsentlig betydelse
I fall där samtliga dotterbolag i koncernen, både var för sig och tillsammans, saknar väsentlig betydelse för kravet och på så vis inte kan påvisa en rättvis bild av koncernens resultat så behöver moderbolaget inte upprätta en koncernredovisning.
Om moderbolaget inte går under lagkravet och väljer att inte upprätta en koncernredovisning så ska detta framgå i en not i årsredovisningen. Vill bolaget upprätta en koncernredovisning utan lagkrav kallas det för en internkonsolidering .
Hur gör man en koncernredovisning?
Vid räkenskapsårets slut är det dags att upprätta koncernredovisningen. Den är på många sätt lik en vanlig årsredovisning och ska bestå av följande delar:
Fastställelseintyg
Förvaltningsberättelse
Koncernbalansräkning
Koncernresultaträkning
Noter
Kassaflödesanalys
Revisionsberättelse
Redovisningen ska skrivas under av samtliga styrelseledamöter och VD i moderbolaget. Även om den framställs av en konsult eller en anställd i bolaget så är det viktigt att komma ihåg att det är styrelsen som har det yttersta ansvaret.
Enkel koncernredovisning med Fortnox
Med Fortnox Koncern sköter du koncernredovisningen helt digitalt i samma plattform som du gör din konsolidering och rapportering.Genom automatiserade dataflöden och kraftfulla analysverktyg ser det molnbaserade systemet till att det blir en smidig process för dig.
Konsolidering är ett begrepp som kan användas när man talar om aktiemarknaden, men också som ekonomisk term för att beskriva sammanslagningen av två eller flera bolag eller inom koncernredovisning när man slår samman finansiella rapporter från ett moderbolag och minst ett dotterbolag.