Deklaration

En deklaration är ett årligt dokument som skickas in till Skatteverket. Deklarationen är ett underlag för hur mycket som den fysiska eller juridiska personen intjänat under föregående år och hur mycket som ska betalas i skatt.

Var ska deklarationen skickas in?

Kopiera länk hit

Deklarationen ska skickas in en gång per år till Skatteverket. Deklarationen skickas vanligtvis ut i form av en blankett från Skatteverket som inkomsttagaren fyller i och lämnar in under Inkomstdeklaration 1. Deklarationen kan även skickas in via Skatteverkets applikation eller elektroniskt via Skatteverkets hemsida Skatteverket.se.

Deklaration för privatpersoner

Kopiera länk hit

Blanketten som Skatteverket skickar ut baseras på bland annat uppgifter från arbetsgivare , bank och försäkringsbolag och är ett förslag som privatpersonen kontrollerar och kompletterar innan den skickas in till Skatteverket.

Deklaration för företag

Kopiera länk hit

Företag är även dessa skyldiga att skicka in en årlig deklaration precis som privatpersoner. Tillfället när dessa lämnas in beror på vilken företagsform företaget har. Enskild firma är inte en juridisk person och ska därför deklarera vid samma tillfälle som en privatperson under Inkomstdeklaration 1. För aktiebolag och ekonomiska föreningar som båda är juridiska personer deklarerar bolagen under Inkomstdeklaration 2. För stiftelser och ideella föreningar samt handelsbolag som också är juridiska personer gäller inkomstdeklaration 3 respektive inkomstdeklaration 4.

Vad ska företagets deklaration innehålla?

Kopiera länk hit

Företagets deklaration ska innehålla hur mycket som företaget tjänat under året och hur mycket skatt företaget ska betala. När uppgifterna skickats in fastställer Skatteverket företagets slutgiltiga skatt .

När ska deklarationen skickas in?

Kopiera länk hit

För privatpersoner och enskilda firmor är sista datumet att skicka in Inkomstdeklaration 1 vanligtvis i början av maj. För juridiska personer som aktiebolag, ekonomiska föreningar, stiftelser, ideella föreningar och handelsbolag som alla är juridiska personer beror deklarationsdatumet på företagets räkenskapsår.

I vår guide håller vi dig uppdaterad med årets deklarationsdatum för olika bolagsformer.

Lär dig mer om bokföring

Kopiera länk hit

Det finns flera olika sätt att hantera sin bokföring - arbeta själv med automatiserade program och tjänster och/eller med en redovisningsbyrå. Använd gärna vår guide om bokföring om du vill vill lära dig bokföringens grunder.

Relaterade ord
Aktiebolag

Ett aktiebolag är den vanligaste förekommande företagsformen som bildats av en eller flera stiftare och som är en juridisk person.

Arbetsgivare

Arbetsgivare är den som erbjuder arbete.

Ekonomisk förening

Ekonomisk förening är en företagsform där t.ex. kunder, anställda eller leverantörer är delägare.

Enskild firma

Enskild firma är en företagsform där man som privatperson är ensam ägare och ansvarar för företaget.

Företagsform

Företagsform är den juridiska form ett företag drivs i.

Handelsbolag

Handelsbolag är en företagsform där två eller flera personer driver ett företag med personligt och solidariskt ansvar.

Juridisk person

En juridisk person är ett företag som har samma juridiska rättigheter som en fysisk person.

Skatt

Skatt är det belopp man är skyldig att betala till staten för att få bedriva sin verksamhet och som finansierar statens utgifter för olika samhällsfunktioner.