Automatiskt aktiverad fakturaförsäljning

Faktura & betaltjänster

I denna artikel kommer du att lära dig om fördelarna med automatiskt aktiverad fakturaförsäljning och hur det kan effektivisera din verksamhet.

Sälja kundfakturor till Fortnox

Kopiera länk hit

Du har fått tillgång till Fortnox Fakturaförsäljning, där du har möjlighet att sälja kundfakturor till Fortnox. Fortnox betalar dig direkt, bokför allt och tar hand om att skicka fakturan till din kund. Din kund betalar sedan direkt till Fortnox på fakturans förfallodag. Du väljer själv vilka fakturor som du vill sälja och får bättre likviditet samt mindre administration.

Hur går det till?

När du skapat en faktura väljer du fakturatjänsten Sälj fakturan och önskat distributionssätt. Därefter klickar du på knappen Sälj fakturan. Du kan även i Fortnox Fakturering välja ut redan skickade fakturor och sälja dessa.

Knappen leder till en ruta där du får ett erbjudande att sälja fakturan.

Du får hela fakturabeloppet minus en kreditavgift och administrationsavgift på 19,90. Kreditavgiften sätts individuellt baserat bl.a. på kreditrisk och fakturabelopp. Oftast har du pengarna på kontot redan nästa bankdag.

Bekräfta att du vill sälja fakturan och invänta bekräftelse på försäljningen - vi lägger en notis i klockan när allt är klart.

Skulle du inte redan ha fyllt i Fortnox kundkännedomsformulär, måste detta göras innan du kan sälja första fakturan. Du blir guidad genom denna process av programmet om detta skulle behövas.

Dessutom bokför vi allt automatiskt, och lägger fakturan som slutbetald.

Du kan också välja att avbryta och skicka fakturan med den vanliga Skicka-knappen.

När vi köpt en faktura är det vårt jobb att se till att den blir betald. Därför hör vi av oss till din kund om de inte betalar i tid.

Om din kund inte betalat trots två påminnelser och ett inkassokrav går fakturaförsäljningen i en så kallad regress‍ (återköp). (Inträffar på ungefär 1,5% av sålda fakturor). Det innebär att den sålda fakturan återköps av dig per automatik. Därefter har du möjlighet att använda vår tjänst Indrivning, där fler inkassoåtgärder erbjuds för att du ska få betalt av din kund. Vill du läsa mer i detalj om de flöden kopplade till fakturaförsäljning, läs här: Sälja fakturor

I normalfallet är det enda du behöver göra att sälja fakturan, så tar vi hand om resten.

Vilka fakturor kan jag sälja?

Kopiera länk hit

För att en kundfaktura ska gå att sälja, behöver beloppet vara minst 70:-, det måste vara mer än två veckor kvar till förfallodagen och den får inte redan vara skickad med Fakturatjänster (Fakturaservice eller Påminnelseservice).

Summan av alla fakturor som stämmer in på den beskrivningen visas i förekommande fall som säljbara fakturor inne i Fortnox-programmet, se bild nedan.

Har du frågor eller behöver du hjälp med att komma igång - välkommen att kontakta oss på 0470-785000 (Knappval 1. Försäljning → Knappval 2. Sälja fakturor).