Koppla ihop Skatteverket med Fortnox

Bokföring

Genom att koppla ihop Fortnox till ditt skattekonto så kan du på ett effektivt och digitalt sätt hantera alla dina skattetransaktioner. Med en koppling till Skatteverket läses alla dina transaktioner på ditt skattekonto automatiskt in till Fortnox, där du sedan kan skapa regelverk för att automatiskt bokföra händelserna. Smart va? Ta del av den kostnadsfria integrationen, automatiken och integrera ditt skattekonto redan idag!

Film: Automatisk bokföring från kontoutdrag

Kopiera länk hit

Kom igång med integrationen till Skatteverket

Kopiera länk hit

Det första du behöver göra är att lägga till ditt skattekonto i Fortnox, detta gör du under Register - Transaktionskonton, klicka på Skapa nytt, fyll i bokföringskonto och Spara.

Kopplingen upprättas genom att ange Fortnox AB som ombud hos Skatteverket. Det gör du genom att klicka på knappen Koppling till Skatteverket via ditt skattekonto i Fortnox.

När du sedan loggat in på Skatteverket.se kommer du direkt till ombuds-sidan där samtliga uppgifter är ifyllda. När du granskat uppgifterna kan du gå vidare och signera med BankID, för att sedan få en kvittens på förändringen.

Obs! Endast firmatecknare för bolaget kan administrera ombud för läsbehörighet.

Alternativt loggar du in på Skatteverket.se och lägger till Fortnox AB (556469-6291) som ombud. Det gör du under Mina sidor och sedan Företagsinformation och därefter Ombud. Som ombud, kommer vi endast hämta de transaktioner som sker på ditt skattekonto.

Vi rekommenderar att du väljer Tillsvidare under datumintervall. Granska sedan uppgifterna och skriv därefter under för att slutföra genom att signera med BankID.

Kontot aktiveras nästkommande dag och du får en notis via notisklockan när aktiveringen är genomförd.

Observera att du kan behöva ange ditt bokföringskonto för dina skattetransaktioner, oftast anges konto 1630.

När kopplingen är aktiverad kommer transaktionerna som sker på ditt skattekonto att återrapporteras till Fortnox och vyn Transaktioner. Här kommer transaktionerna kunna hanteras såväl automatiskt som manuellt. Du har möjlighet att sätta upp regelverk som kommer kunna utföra den automatiska bokföringen.

Ett regelverk innebär att du kan sätta upp olika parametrar, gränser och konton för specifika transaktioner så att dessa bokförs. För att få en så smidig och enkel hantering av dina transaktioner är detta något Fortnox rekommenderar. Regelverk skapas under Inställningar i vyn Transaktioner.

Automatisera dina transaktioner från skattekontot

Kopiera länk hit

När du aktiverat integrationen till Skatteverket kommer dina skattetransaktioner att hamna i vyn Meny - Transaktioner. Här har du möjligheten att skapa regelverk för att automatiskt bokföra samtliga händelser som sker på ditt skattekonto. Ett regelverk innebär att du skapar upp förutsättningar för hur transaktioner ska hanteras och bokföras med hjälp av olika parametrar, gränser och konton.

Läs mer här: Regelverk för automatisk bokföring‍

FAQ

Kopiera länk hit

Kostar en integration till skattekontot någonting?
Nej, det är ingen kostnad från varken Fortnox eller Skatteverket för att integrationen till ditt skattekonto ska kunna aktiveras.

Kan jag etablera en koppling till Skatteverket om jag inte har ett aktiebolag?
Ja, integrationen till skattekontot är oberoende på vilken bolagsform ditt företag är.

När läses mina transaktioner från skattekontot in till Fortnox?
Transaktionerna läses in varje morgon. Du hittar sedan dem under menyvalet Transaktioner.