Momsredovisning

Den som är momsskyldig ska redovisa moms i en momsredovisning till Skatteverket.

Momsregistrerade företag ska lämna momsredovisning

Kopiera länk hit

Moms eller mervärdesskatt är en statlig skatt som betalas vid köp av varor och tjänster. I Sverige varierar momssatsen för olika varor och tjänster. I de flesta fall är momsen 25 procent med det finns även momssatser på 12 och 6 procent. Moms delas upp i ingående moms och utgående moms. Utgående moms är moms som företag lägger på varor och tjänster som säljs till kunder. När företag köper in en vara eller tjänst betalar man ingående moms. Den som driver företag ska anmäla sig till Skatteverket för att bli momsregistrerad och få ett momsregistreringsnummer . Momspliktiga företag ska redovisa moms enligt bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden och lämna en momsredovisning i form av en momsdeklaration till Skatteverket. Det är skillnaden mellan ut- och ingående moms som antingen ska betalas in eller fås tillbaka. Momsredovisning ska ske månadsvis, kvartalsvis eller en gång per år beroende på hur stor företagets omsättning är.

Särskilda momsregler

Kopiera länk hit

När ett företags försäljning understiger ett visst belopp kan företaget bli momsbefriat. Det finns även särskilda regler som gäller för moms vid försäljning av varor och tjänster till utlandet. Reglerna skiljer sig åt för export till länder inom EU och export till länder utanför EU. Momsregistrerade företag i Sverige ska redovisa och betala så kallad importmoms till Skatteverket.

Lär dig mer om skatter och moms

Kopiera länk hit

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket. Vi har sammanställt en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.

Relaterade ord
Moms

Moms är mervärdesskatt som betalas till staten när du köper varor och tjänster. Vanligtvis är momsen inräknad i priset vid privata köp av varor och tjänster. Däremot måste företagare lägga på moms vid försäljning av varor och tjänster.

Momsdeklaration

I en momsdeklaration redovisar företaget sin ingående moms och utgående moms.

Momsregistreringsnummer

Momsregistreringsnummer (VAT) är ett unikt nummer som Skatteverket delar ut för alla som registreras för redovisning av moms.

Omsättning

Omsättning är bolagets totala inkomster för sålda varor och tjänster under en viss tidsperiod.