Momsdeklaration

I en momsdeklaration redovisar företaget sin ingående moms och utgående moms.

Moms redovisas till Skatteverket

Kopiera länk hit

Momsdeklarationen gör man till Skatteverket för att redovisa sin ingående moms och utgående moms. De uppgifter som du ska lämna in hämtar du från din bokföring. Antingen kommer du få betala eller få tillbaka skillnaden mellan utgående och ingående moms.

När ska momsen deklareras?

Kopiera länk hit

Momsen kan redovisas olika ofta beroende på ditt företags omsättning och registrering. Redovisning kan antingen ske årsvis, kvartalsvis eller månadsvis. Ett mindre företag med en omsättning på högst 1 miljon kronor kan redovisa en gång om året, månadsvis eller kvartalsvis. Om företaget har en beräknad omsättning på 1–40 miljoner kronor per år, rekommenderar Skatteverket att momsen redovisas kvartalsvis, men det går även att redovisa månadsvis. Ett större företag med en omsättning på över 40 miljoner kronor ska momsen redovisas en gång per månad.

Lär dig mer om skatter och moms

Kopiera länk hit

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket.  Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.

Relaterade ord
Moms

Moms är mervärdesskatt som betalas till staten när du köper varor och tjänster. Vanligtvis är momsen inräknad i priset vid privata köp av varor och tjänster. Däremot måste företagare lägga på moms vid försäljning av varor och tjänster.

Omsättning

Omsättning är bolagets totala inkomster för sålda varor och tjänster under en viss tidsperiod.

Redovisning

Redovisning innebär att dokumentera och sammanställa företagets ekonomiska information, se även bokföring.