Kom igång med utvecklarportalen

Kom igång

I utvecklarportalen får ni tillgång att skapa egna appar som kunderna kan lägga till mot sina bolag i Fortnox.

Appar

Kopiera länk hit

Detta kräver att man har en utvecklarlicens i Fortnox och att man har en användare uppsatt med korrekt behörighet.

Utvecklarlicensen kan man inte lägga till själv utan detta görs av Fortnox. Behöver ni fler licenser för utvecklarportalen så beställer ni det av API-supporten.

När man registrerar sig som utvecklare får man välja om man har ett skarpt bolag i Fortnox eller om ett nytt ska skapas. Är man integratör sedan tidigare ska man migreras till det nya systemet mot ett skarpt bolag i Fortnox. Har man inget skarpt bolag i Fortnox sedan tidigare sker detta per automatik när vi skapar ett bolag åt er.

För att komma till portalen väljer man Meny - Utvecklarportalen.

Appar
En App är en integration som kunderna kan använda för att koppla ert system mot Fortnox. För att skapa en app, klickar du på Skapa ny app.

Skapa app
Första steget när du designar din App är att välja Appens namn och vilka behörigheter den ska ha.

Appens information och inställningar
Klickar du in dig på appen kan du lägga till logotyp, appikon, omslagsbilder samt information om din App så att kunderna lätt får en bild av vad Appen erbjuder.
Du lägger till en bild genom att klicka på fältet eller dra bilden dit.
Sedan placerar du markeringen som du önskar och trycker Ok.
För att ta bort en uppladdad bild så finns det ett kryss på fältet när du håller musen över det.

Köp via Fortnox/Köp via Hemsida
Väljer du Köp via Hemsida så skickar vi kunden till er hemsida från Fortnox marknadsplats.

Vill du att Fortnox ska hantera fakturering av appen kan du välja alternativet Köp via Fortnox. Kunden kan då köpa appen direkt i Fortnox marknadsplats och Fortnox sköter faktureringen. Information om försäljningen samt försäljningsunderlag hittar du under fliken Försäljning i utvecklarportalen.

Pris/Pris per månad
Väljer du Köp via Fortnox så blir priset automatiskt satt till månadsvis betalning.
Vid alternativet Köp via Hemsida kan du specificera pris som fritext.
Exempel: “100kr/månad samt 50kr per ny användare.”

Endast en licens/En licens per användare
Om ert system stödjer mer än en användare så kan ni välja detta alternativ. Kunden kan då köpa er app flera gånger och på så sätt koppla detta till fler användare i Fortnox.

Länk till användaravtal
Här länkar du det användaravtal som kunden ska godkänna om de köper er app.

Länk till Läs mer
Här länkar du in din hemsida där du beskriver mer om kopplingen mellan ditt system och Fortnox.

Redirect URI
Här ställer du in den URI kunden ska kunna använda för att komma till aktiveringssidan för att skaffa er App utanför Fortnox. Det är här som kunden kan aktivera kopplingen och alternativt köpa ert system samt få mer information om er koppling.

Startsida
När kunderna aktiverar er App så kommer de hit. Här kan ni lotsa kunderna vidare till exempelvis registrering eller inloggning.

Länk för att starta appen i Fortnox
Länken används när du ska starta en app på sidan Mina appar i Fortnox. Sidan visar användarens aktiverade appar, här klickar du på Gå till appen för att starta appen.

Välja scopes
Scopes är de rättigheter Appen ska ha i kundens bolag i Fortnox.

Du kan ändra scopes på en app som redan har en aktiv koppling men det påverkar inte redan aktiverade kunder.
Kopplingen till kunden behåller de scopes er App hade när kunden aktiverade den. För att få tillgång till den nya behörigheten behöver kunden aktivera er App på nytt.

Kategori
Här väljer du under vilken kategori du vill synas i Appmarket. Enbart ett val kan göras men du kan ändra detta i efterhand.

Publicera app
Här väljer du om du vill publicera din App så att den blir tillgänglig i Appmarknaden.
Vänligen observera att enbart användare med rättighet att publicera app får utföra detta steg.
När Appen är skapad men fortfarande är dold så använder kunderna ert redirect URI på er hemsida för att aktivera Appen i Fortnox.
När du vill publicera din App väljer du Önskar publicering i Appmarknad & Hemsida och trycker spara. Ni godkänner då Fortnox app-partner avtal. Ni kommer därefter bli kontaktade av Fortnox för att visa funktionaliteten och ge en demo av er App och en genomgång av de regler vi har för att bli en app-partner till Fortnox.

Testmiljöer

Kopiera länk hit

Vi tillhandahåller testmiljöer för att testa din kod i en säker miljö innan du ansluter mot dina skarpa kunder.

Skapa upp till 30 testmiljöer samtidigt för tester och demonstrationer av dina appar.

Du kan skapa och ta bort testmiljöer i utvecklarportalen.

Användaren i testdatabasen skapas med den e-postadress som tillhör användaren som skapar den i utvecklarportalen.

Ni administrerar testmiljöerna som ett vanligt bolag i Fortnox.

Statistik

Kopiera länk hit

På sidan Statistik ser du antalet aktiveringar en app har inom olika tidsintervall. Det går även att växla mellan alla appar i denna vy.

Försäljning

Kopiera länk hit

På sidan Försäljning ser du information om de appar som faktureras av Fortnox. Här hittar du även information om försäljningsunderlag.