Fortnox fakturaportal för fakturamottagare

Faktura & betaltjänster

I Fortnox fakturaportal finns alla fakturor som du skickar med Fortnox Fakturatjänster, oavsett distributionssätt.

Fakturaportalen

Kopiera länk hit

Dina kunder kommer åt fakturaportalen genom att logga in på webben eller i mobilen via en QR-kod eller via en länk, tillsammans med en unik kod, som skickas med.

I fakturaportalen kan din kund logga in för att se fakturahändelser, hämta underlag och kontakta Fortnox support eller dig som fakturautställare.

Privatpersoner kan dessutom enkelt betala fakturor via Swish, direkt banköverföring eller välja att dela upp eller skjuta upp betalningen.

Du kan även varumärkesanpassa utseendet på fakturaportalen och på så vis sätta din egen prägel på den.

Flexibel betalning för dina kunder

Kopiera länk hit

Om du fakturerar privatpersoner via Fakturatjänster så får dina kunder olika betalningsalternativ inne på fakturaportalen. Oftast finns fyra betalsätt tillgängliga:

• Swish

• Direkt banköverföring

• Delbetalning

• Betala senare

Vid betalning via Swish och direkt banköverföring får du fakturans belopp inbetalt på ditt konto inom en till två arbetsdagar. Vid delbetalning och betala senare får kunden extra tid på sig att betala, medan du erhåller betalningen redan på förfallodatum.

Kunden ser tillgängliga betalsätt genom att klicka på knappen Betala fakturan. En vanlig Swish-betalning till Fortnox signeras i Swish-appen, medan banköverföringen görs via koppling till kundens bank. Delbetalning och betala senare börjar med att kunden väljer en plan med specificerade kostnader hos Zaver (Frink AB) som tillhandahåller tjänsten. För mer info om betalningarna och all support om delbetalningar och betala senare kontakta Zaver .

Självklart kan fakturan betalas även som vanligt utanför fakturaportalen.

Om du skickar fakturan till ett företag kan de precis som vanligt betala till vårt bankgiro eller via fakturaportalen göra ett privat utlägg.

Fakturautskick via brev och e-post

Kopiera länk hit

Vid distributionssätt e-post får din kund som vanligt ett mejl med PDF:en samt en länk till fakturaportalen och har möjlighet att logga in med BankID eller kod. Vid inloggning med BankID kan din kund komma åt alla fakturor som skickats till dem från företag som använder Fortnox. Se därför till att ange personnummer på kunderna i kundregistret för att din kund ska på smidigast sätt kunna logga in och komma åt rätt fakturor.

Här är ett exempel på hur ett mejl kan se ut:

Väljer du att skicka en faktura via brev så kan kunden skanna den QR-kod som finns på fakturan samt ange den kod som finns skriven på fakturan för att logga in på fakturaportalen.

Historik

Kopiera länk hit

När din kund loggar in i fakturaportalen så visas historik på alla utskick och transaktioner som skett. Till exempel kan kunden ha fått en påminnelse eller gjort en betalning. Kunden kan även hämta hem fakturakopior, i PDF-format.

Nedan finns en exempelbild på hur det kan se ut för kunden.

Kontakta leverantören eller Fortnox

Kopiera länk hit

Via fakturaportalen kan kunden även kontakta dig. Det kan till exempel gälla att kunden vill byta fakturaadress eller be om uppskov med betalningen. Du får då meddelandet via e-post och kan enkelt vidta lämplig åtgärd.

Kunden kan också kontakta Fortnox support via fakturaportalen för att exempelvis efterlysa en betalning som inte registrerats på fakturan. Oftast beror det på att kunden använt fel OCR-nummer. Med den information kunden anger, brukar det gå lätt för supporten att hitta betalningen och lägga den rätt, utan att du behöver agera mellanhand.

Det går även att bestrida en faktura via fakturaportalen. Du får direkt information om bestridandet via e-post.

Slutligen har fakturaportalen ett avsnitt med svar på vanliga frågor, som kunden kommer åt genom att klicka på menyn uppe i det högra hörnet när de loggat in.

Fakturaportal Min Faktura

Kopiera länk hit

Äldre fakturor skickade via Fortnox Fakturatjänster går att komma åt i den tidigare kundportalen Min faktura genom att logga in på minfaktura.fortnox.se eller klicka på länken som finns i mailet om fakturan skickats via e-post. Där kan kunden bland annat betala sin faktura, kontakta dig eller oss, samt hämta fakturakopior.