Skapa kundfaktura med husarbete i Fortnox app

Fakturering

I denna artikel kommer du lära dig hur du skapar en husfaktura direkt i Fortnox appen för att underlätta din bokföring och fakturering.

För att skapa en kundfaktura med rutavdrag, rotavdrag eller grönt avdrag i appen behöver du först aktivera husarbete på webben.

Skapa faktura

Kopiera länk hit

1. Välj vilken typ av kundfaktura
För att skapa en ny kundfaktura klickar du på plustecknet nere till höger och sedan på Faktura och väljer vilken typ av kundfaktura du vill skapa.

2. Välj en kund
Välj kund i listan, möjlighet att lägga till fler sökande till skatteavdraget kommer i senare steg.

3. Lägg till innehåll - typ av husarbete
När du lägger till innehåll på en kundfaktura med rut-, rot- eller grönt avdrag behöver du ange en typ av husarbete på innehållet som du adderar. De tjänster som du adderar på kundfakturan kommer att markeras som arbetskostnader i filen till Skatteverket såvida du inte valt typ av husarbete Övrig kostnad eller Ej husarbete.

Samma sak gäller för varor som du adderar, skillnaden här är att de istället markeras som materialkostnader i filen till Skatteverket. Har du lagt till ett innehåll på kundfakturan och valt en typ av husarbete som beräknas enligt schablon kommer du inte att kunna kombinera detta med andra varor eller tjänster som beräknas traditionellt. Du kommer inte heller att kunna lägga till en rad med typ av husarbete Ej husarbete på en kundfaktura med rut-tjänster som beräknas enligt schablon.

För varje kundfaktura typ visas olika typer av husarbete. På en rot-kundfaktura visas enbart rot-tjänster som typ av husarbete enligt bilderna nedan.

På en Grön kundfaktura visas typ av husarbete enligt bilden nedan.

På en rut-kundfaktura visas typ av husarbete enligt bilden nedan.

4. Uppgifter till Skatteverket
När du skapar en kundfaktura av karaktären rut, rot eller grönt kommer du få upp ytterligare en sida i flödet när du klickar på Gå vidare. Här kan du justera skattereduktionen samt fördela den på flera personer. Det går även att ange information om var jobbet har utförts samt justera timmarna som ska rapporteras in till Skatteverket. Lägger du till ytterligare en ansökande på kundfakturan kommer skattereduktionen automatiskt fördelas 50/50 på respektive person.

5. Skicka kundfakturan
När du är klar med din kundfaktura kan du förhandsgranska och skicka iväg den. Här ser du även att skattereduktionen visas i sammanställningen.

QR-koder för att ladda ner appen

Kopiera länk hit

Öppna mobilkameran och håll över QR-koden för att ladda ner appen.