Makulera faktura

Fakturering

I den här artikeln får du veta hur du gör för att makulera en faktura.

Om du vill ta bort en kundfaktura för att den är felaktig kan du makulera den, det innebär att fakturan har kvar fakturanumret eller löpnumret och byter status från ej bokförd till makulerad. Det går alltså inte att ta bort dokumentet helt.

En makulerad kund- och leverantörsfaktura finns kvar och går inte att använda igen.

Makulera kundfaktura

Kopiera länk hit

Att helt ta bort en kundfaktura är inte möjligt i vårt program, du måste istället makulera den. För att makulera en kundfaktura går du in på den aktuella kundfakturan och sedan klickar du på knappen Makulera längst ner i det vänstra hörnet inne på fakturan.

Är inte knappen Makulera klickbar kan det bero på ett par olika anledningar.

1. Kundfakturan är bokförd. Det ser du genom att titta längst upp i det vänstra hörnet på kundfakturan, står det ett verifikationsnummer där, då är kundfakturan bokförd och går inte att makulera. Det du kan göra för att få bort kundfakturan är att kreditera den, läs mer om hur du krediterar en faktura här: Skapa kreditfaktura‍

2. Om kontantmetoden används och kundfakturan har statusen Skickad, går det att låsa upp kundfakturan för att kunna makulera den. Det görs genom att hålla musen på kuvertet längst upp i det vänstra hörnet inne på fakturan och välj sedan Markera som ej skickad. Därefter kan du makulera kundfakturan.

När kundfakturan är makulerad hittar du den i listvyn bland dina övriga kundfakturor, den har blivit grå och fått status Makulerad.

Makulera leverantörsfaktura

Kopiera länk hit

Du kan inte ta bort en leverantörsfaktura, utan endast makulera den. För att makulera en leverantörsfaktura går du in på den aktuella leverantörsfakturan och klickar på knappen Makulera längst ner till vänster.

Är inte knappen Makulera klickbar kan det bero på att leverantörsfakturan är bokförd.
Det ser du genom att titta längst upp i vänster hörn, står det ett verifikationsnummer där, då är leverantörsfakturan bokförd och går inte att makulera.
Det du kan göra för att ta bort leverantörsfakturan är att kreditera den, läs mer om hur du krediterar en faktura här: Skapa kreditfaktura‍

När leverantörsfakturan är makulerad hittar du den i listvyn bland dina övriga leverantörsfakturor, den har blivit grå och fått status Makulerad. Det går alltså inte helt att ta bort en leverantörsfaktura.