Inställningar - Valuta på leverantörsfakturor

Bokföring

Om du ska registrera fakturor i en annan valuta än SEK behöver du lägga upp valutan i inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet. Välj sedan Leverantörsfakturor - Valuta. Här lägger du till den valuta du ska fakturera i. Börja med att välja valutakod.

Om du vill få automatiskt uppdaterade valutakurser från Riksbanken ska du välja att slå på inställningen för Automatiska valutakurser.
Läs mer här: Automatisk uppdatering av valutakurser

Datumkolumnen visar vilket datum kursen hämtats ifrån. Säljkursen används på dina leverantörsfakturor och det är alltså den kursen banken säljer valutan till dig för. Köpkursen används på dina kundfakturor och det är den kursen banken köper valutan från dig för.

Enhet används för att få ett mer precist värde i de fall valutakursen är mindre än 0,01. Vid små valutor används oftast en enhet på 100 vilket gör att valutakursen kan beräknas med större noggrannhet då en enhet på 100 innebär att kursen kan ha ett mer precist tal. Den faktiska valutakursen räknas ut genom att dividera värdet i kolumnen för säljkurs eller köpkurs med enheten.

Den valutakursen som står i inställningarna är den som kommer hämtas upp på fakturorna men givetvis ändrar du till den aktuella kursen när du skapar fakturan. På nedanstående bild ser du var du ändrar detta när du står inne på fakturan.