Inställningar - Registreringsmallar

Bokföring

För att kunna registrera dagskassor i Fortnox Bokföring behöver du börja med att lägga upp en mall för hur dina dagskassor ska se ut.

Klicka på inställningarna uppe till höger och välj sedan Bokföring - Registreringsmallar.

Klicka på Skapa ny, namnge mallen och fyll i en verifikationsbeskrivning. Verifikationsbeskrivningen hamnar på de verifikationer som skapas utifrån dagskassemallen. Du kommer kunna redigera texten men det du skriver in i inställningarna kommer bli förvalt när du registrerar en dagskassa. Välj även i vilken Verifikationsserie verifikaten för dagskassorna ska hamna.

Välj om du vill registrera dagskassan inklusive eller exklusive moms. Detta är endast en inställning för vad som ska vara förvalt. Du kan ändra alternativ när du sedan genomför registreringen. Väljer du inklusive moms så räknar programmet ut momsen vid registrering av dagskassa medan du om du väljer exklusive moms själv får ange momsbeloppen när du registrerar den.

Om du aktiverarImportera kontosaldo innebär det att du, när du registrerar dagskassan, kommer se aktuellt kontosaldo för det konto du angivit för kontant betalning.

Spara utskrift i Arkivplats är en inställning du endast ser om du också har en licens till Fortnox Arkivplats. Väljer du att markera denna ruta så sparas verifikatet med dagskassan kopplad under Kopplade filer - Verifikationer.

I fältet Konto för differens och Ks för differens anger du på vilket konto en eventuell kassadifferens ska hamna på samt om du vill ange ett särskilt kostnadsställe för differensen.

Om du vill att dagskassan ska ha andra rubriker än "Försäljning", "Betalsätt" och "Uttag" ändrar du det i fälten Rubrik Försäljning, Rubrik Betalsätt och Rubrik Uttag. Du har även möjlighet att välja Visa betalsätt överst i dagskassan, om du inte väljer att göra detta kommer du istället börja med att registrera försäljningen.

Fortsätt sedan med att fylla i konto och text för de olika posterna du vill lägga upp i mallen. Tänk på att det konto som väljs in under rubriken Uttag ska vara ett motkonto till det konto som är markerat för kontanter under betalsätt, det bör vara ett kostnadskonto eller likvidkonto för bank.  Uttag sker alltid från det konto som är markerat för kontanter under betalsätt. Avsluta med att Spara.

Exempel på dagskassemall med presentkort
Om dina kunder handlar med presentkort kan du lägga upp det i din dagskassemall enligt exemplet nedan.