Kreditera

Kreditera är en insättning på ett konto eller en justering av en faktura.

Att kreditera en faktura

Kopiera länk hit

En faktura är ett betalningskrav för en produkt eller tjänst. När man krediterar en faktura stryker man fakturan eller reducerar dess belopp. Kreditering av en faktura kan vara aktuell i de fall kunden väljer att returnera produkten och vill ha pengarna tillbaka eller önskar en kompensation för att produkten är skadad eller något liknande. En kreditfaktura kan också kallas för en kreditnota, en omvänd faktura eller en minusfaktura. Att makulera en faktura är inte samma sak som att kreditera den. När en faktura makuleras görs den ogiltig. Du kan till exempel makulera en faktura om den är felaktig och det aldrig har funnits en försäljning av en produkt. Du kan även makulera en faktura när du vet att du inte kommer att få betalt av kunden, en så kallas kundförlust.

Att kreditera vid bokföring

Kopiera länk hit

I bokföringssammanhang betyder kreditera att man minskar något. Motsatsen är att debitera som betyder att öka något. Metoden används vid dubbel bokföring där alla verifikationer ska bokföras två gånger, både i debet och i kredit.

  • Att kreditera ett skuldkonto betyder att skulder ökar

  • Att kreditera ett tillgångskonto betyder att tillgångar minskar

  • Att kreditera ett intäktskonto betyder att intäkter ökar

  • Att kreditera ett kostnadskonto betyder att kostnader minskar

Lär dig mer om bokföring

Kopiera länk hit

Det finns flera olika sätt att hantera sin bokföring – arbeta själv, automatiserat eller genom att anlita en redovisningsbyrå. Använd gärna vår guide om bokföring om du vill lära dig bokföringens grunder.

Lär dig mer om fakturering

Kopiera länk hit

Det bästa med företagande är att få betalt, men hur går det till i praktiken? Vi har skapat en en guide om fakturering där vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om fakturor och fakturering.

Relaterade ord
Dubbel bokföring

Dubbel bokföring innebär att en affärshändelse bokförs på minst två konton; en gång i debet och en gång i kredit. Summan i debet och kredit måste alltid balansera.

Kreditfaktura

Om ett företag har skickat ut en felaktig faktura till kund måste de skicka en kreditfaktura efteråt för att korrigera den första felaktiga fakturan.

Verifikation

En verifikation är ett underlag i bokföringen ämnat för poster.