Hållbarhetsrapportering

Hållbarhetsrapportering är ett direktiv från EU som reglerar hur vissa företag ska rapportera information om hållbarhet i sin årsredovisning.

Vad innebär hållbarhetsrapportering?

Kopiera länk hit

En hållbarhetsrapport är en lagstadgad rapport och en del av årsredovisningen . Syftet med rapporten är att företag ska upplysa och ge en transparent bild av hur företaget bidrar till eller påverkar hållbar utveckling. 

Kravet på att skapa en hållbarhetsrapport har funnits länge och efterfrågan på hållbarhetsinformation ökar med åren. Större företag har under en längre tid, enligt lag, haft som krav på att lämna en hållbarhetsrapport i samband med årsredovisningen. 

Hållbarhetsrapporten innehåller vanligtvis upplysningar inom fyra områden. Miljö, där företaget ska beskriva användningen av bland annat energi, vatten, växthusgasutsläpp och andra föroreningar. Sociala och personalrelaterade frågor som jämställdhet, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet. Respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. I de europeiska standarderna (som gäller i Sverige) hittar du detaljerad information om vad en hållbarhetsrapport ska innehålla. 

Hållbarhetsrapportering CSRD

Kopiera länk hit

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett ändringsdirektiv som har införts i svensk lag. Det är en del av EU:s strategi och handlar om att främja hållbara investeringar och ansvarsfullt företagande. 

CSRD har ställt nya krav på företags hållbarhetsrapportering, och ersätter nu det tidigare rapporteringsdirektivet NFRD (Non Financial Reporting Directive). Syftet är att de nya direktiven ska skapa de bästa förutsättningarna för att EU ska klara målsättningen om att nå nettonollutsläpp till år 2050. Dessutom ska de nya direktiven hjälpa till att styra in kapital mot hållbara investeringar och underlätta hanteringen av finansiella risker som följer klimatförändringar och brister i sociala förhållanden.

Vilka företag måste göra en hållbarhetsrapportering?

Kopiera länk hit

Från och med den 1 juli 2024 gäller de nya reglerna för hållbarhetsrapportering. Företag och organisationer i Sverige omfattas på olika sätt och olika mycket av de nya direktiven. 

Vilka omfattas av CSRD 2024?

De företag som ska upprätta en lagstadgad hållbarhetsrapport ska placera denna som ett eget avsnitt i årsredovisningen. Rapporten granskas sedan av en revisor. Följande företag omfattas av CSRD 2024: 

  • Stora företag – oavsett om de är börsnoterade eller inte

  • Små och medelstora företag som är börsnoterade

  • Stora eller börsnoterade dotterföretag 

  • Vissa större filialer, kreditinstitut, försäkringsföretag och handelsbolag

Observera att de nya kraven införs stegvis. Läs mer om nya lagar och regler 2024 som kan vara bra för dig som driver företag att känna till. 

Relaterade ord
Årsredovisning

En årsredovisning är företagets sammanfattning av årets räkenskaper.

Investering

En investering är en satsning som förväntas ge framtida avkastning.

Kapital

Kapital är en insats som kan ge avkastning.