Skapa kundfaktura enligt kontantmetoden

Fakturering

När du har valt kontantmetoden som bokföringsmetod för det aktuella räkenskapsåret så kommer inte dina kundfakturor att bokföras förrän de betalas.

Skapa kundfaktura

Kopiera länk hit

För att skapa en kundfaktura klickar du på Skapa ny uppe till höger i fakturalistan. När du valt kund och lagt till artiklar och är färdig med kundfakturan så klickar du på knappen Spara längst ner på fakturan.

När du sparat kundfakturan kan du göra inbetalningar på den och du kan makulera den. Efter att du har skickat iväg fakturan till din kund så kommer den att låsas och redigeringen utöver möjligheten att ändra förfallodatum är inte möjlig. Det ser du genom att alla fält, utom förfallodatumet, blir grå och är inte längre redigeringsbara. I detta läget kan du klicka på knappen Skapa kreditfaktura nere till vänster på fakturan om behovet finns.

Lås upp kundfaktura för redigering

Kopiera länk hit

Då du har en faktura som är utskriven/skickad till kund och vill kunna komma åt att göra ändringar på den kan du längst uppe till vänster i huvudet på fakturan låsa upp fakturan och göra redigering möjlig. Det gör du genom att klicka på kuvertet och välja Markera som ej skickad. Då låser du upp fakturan och redigering av alla fält är återigen möjligt, så länge som ingen inbetalning gjorts på kundfakturan, det vill säga, är fakturan betald och därmed bokförd, så kan ingen redigering göras.

Här kan du läsa mer om hur du gör inbetalningar‍ på dina kundfakturor.