Avbryta e-fakturakopplingen i Fortnox

Fakturering

Om du behöver avbryta en koppling med e-faktura så finns det ett par steg i Fortnox som du behöver följa för att det ska bli rätt.

Leverantör

Kopiera länk hit

För att avbryta en koppling med att ta emot e-faktura från en leverantör behöver du göra följande:

1. Klicka på Register uppe till höger och välj Leverantörer.

2. Klicka på den aktuella leverantören i listan.

3. När du är inne på själva leverantörskortet ska du sedan klicka på de två pilar som du finner längst upp på leverantörskortet ihop med texten E-faktura.

4. I den nya ruta som öppnas klickar du på Avbryt koppling. När du gör detta får du ytterligare en ny ruta där du får bekräfta att kopplingen bryts. När du klickar på OK så kommer e-fakturakopplingen med den aktuella leverantören att brytas.

När du väljer att bryta e-fakturakopplingen med en leverantör finns det två saker som du bör tänka på:

1. Har du flera leverantörer med samma organisationsnummer eller GLN nummer så avbryts då kopplingen på alla leverantörer på samma gång.

2. När du har avbrutit kopplingen i Fortnox behöver du även kontakta din leverantör för att meddela dem att de ska skicka sina fakturor på annat sätt i framtiden. Din leverantör får alltså ingen automatisk upplysning om att du har brutit kopplingen.

Kund

Kopiera länk hit

För att avbryta en e-fakturakoppling till en företagskund behöver du göra följande:

1. Klicka på Register uppe till höger och välj Kunder.

2. Klicka på den aktuella kunden i listan.

3. När du är inne på själva kundkortet ska du sedan klicka på de två pilar som du finner längst upp på kundkortet ihop med texten E-faktura.

4. I den nya ruta som öppnas så klickar du på Avbryt koppling. När du gör detta får du ytterligare en ny ruta där du får bekräfta att kopplingen bryts. När du klickar på OK så kommer e-fakturakopplingen med den aktuella kunden att brytas.

När du väljer att bryta e-fakturakopplingen med en kund bör du tänka på:

Har du flera kunder med samma organisationsnummer eller GLN nummer så avbryts kopplingen på alla kunder. Om du bara vill bryta e-fakturakopplingen med en av dessa kunder med samma organisationsnummer eller GLN nummer som du har i ditt kundregister så mejlar du supporten och anger vilket kundnummer det är du vill bryta kopplingen på. Så hjälper vi till med att bara bryta e-fakturakopplingen med den kunden och inte alla på samma gång.

Inaktivera e-faktura

Kopiera länk hit

Om du önskar inaktivera e-faktura och avsluta e-fakturatjänsten så följ gärna vår guide här: Inaktivera e-faktura‍

Genom att inaktivera e-fakturatjänsten så kan du automatiskt ta bort alla dina e-fakturakopplingar till både kunder och leverantörer.