Peppol

Fakturering

I Fortnox kan du skicka e-fakturor i formatet Peppol Bis Billing 3 vilket är ett standardiserat format för e-fakturor inom Europa.

Förutom framtagandet av ett standardiserat format för e-fakturor inom Europa har Peppol även tagit fram ett europeiskt register för e-fakturamottagare. Om mottagaren du vill skicka e-fakturan till finns i Peppol-registret så skickas fakturan automatiskt i formatet Peppol Bis Billing 3.

För att kunna skicka e-fakturor i Peppol Bis Billing 3 format krävs det att du har e-faktura aktiverat i Fortnox samt att mottagaren som du vill ställa ut faktura till finns i Peppol registret. Du behöver därefter aktivera en e-faktura koppling med mottagaren vilket du kan läsa mer om här: E-faktura‍

Vad är ett Peppol-id och hur anger jag det i Fortnox?

Peppol-id är en elektronisk adress som används för att identifiera parter som använder Peppol. I de flesta fall är adressen ett organisationsnummer tillsammans med en landskod, exempelvis “1234:5555555555”.

I Fortnox behöver du inte fylla i din kunds Peppol-id eftersom vi hämtar land och organisationsnummer automatiskt från kundens uppgifter.

Du kan se ditt Peppol-id i inställningar efter att du valt att bli upplagd som fakturamottagare i Peppol. Detta gör det möjligt att ta emot e-fakturor via Peppol, läs mer nedan.

Lägg upp mig som fakturamottagare i Peppol

Kopiera länk hit

Bli upplagd i Peppol Directory som fakturamottagare genom att aktivera denna möjlighet under Inställningar - Fakturering - Digitalt flöde e-faktura.

OBS! Denna inställning syns endast för aktiebolag. Har du en enskild firma så får du kontakta vår support så hjälper vi dig.

Genom att lägga upp dig som fakturamottagare i Peppol blir du synlig i det europeiska registret för andra fakturautställare som då kan skicka e-fakturor till dig via Peppol.

Väljer du att lägga upp dig som fakturamottagare i Peppol kommer du under Inställningar att få ett Peppol-ID som är din identifierare i Peppol-katalogen. Detta är ingenting som du behöver sprida till dina kunder men det kan vara bra att känna till om du blir ombedd att uppge ditt Peppol-ID. Du kan även ta bort dig från Peppol-registret genom att inaktivera detta, då försvinner du från Peppols register. För att ta emot eller skicka e-fakturor behöver du inte finnas i Peppol-registret, men det är en stor fördel om du finns med där eftersom att du då på ett enkelt sätt kan ta emot fakturor från vem som helst oavsett landsgränser.

Vad innebär Peppol?

Kopiera länk hit

Peppol är ett internationellt nätverk för elektroniska inköp som gör e-handel och e-upphandling enklare. Peppol är öppet för alla och finns snart etablerat i hela Europa. Peppol är både en infrastruktur för att sända meddelanden mellan parter och standardiserade meddelanden för inköpsprocessen. Sedan 1 april 2019 är det lag på att alla nya inköp som görs efter 1 april 2019 av offentlig sektor ska faktureras elektroniskt. Det innebär att alla leverantörer till offentliga verksamheter måste skicka elektroniska fakturor (e-fakturor), och att såväl myndigheter som kommuner, landsting och regioner måste kunna ta emot e-fakturor.

PEPPOL är ett av flera nätverk som tillhandahåller standardiserade och godkända format för att skicka och ta emot e-fakturor i enlighet med den nya lagstiftningen.

I Fortnox har du tidigare kunnat skicka e-fakturor i Peppol format men nu finns det även möjlighet att lägga upp sig som fakturamottagare i Peppol och på så sätt finnas synlig för andra fakturautställare inom Europa.