Registrera närvaro och frånvaro som anställd

Lön

Du som anställd har fått behörigheter att registrera digitalt när du arbetat eller när du på grund av någon frånvaro inte kunnat arbeta. Nedan kommer du kunna läsa mer om hur du registrerar detta via antingen Fortnox App eller via webben.
Inloggning sker med BankID, Fortnox ID eller användarnamn och lösenord.

Registrera i Fortnox App

Kopiera länk hit

Har du inte laddat ner Fortnox app innan så kan du använda nedan QR-kod.

För dig som har Android:

För dig som har iPhone:

I appen klickar du på plustecknet och väljer Närvaro & frånvaro. Härifrån gör du sedan dina registreringar.

Du hamnar alltid på dagens datum så ska du registrera något framåt eller bakåt i tiden kan du välja rätt datum.

Anställd med schema

Om du har ett schema i Fortnox Lön så hämtas den tid som du ska arbeta enligt schemat från kalendariet. Appen utgår sedan från att detta ska vara den arbetade tiden på dagen och det är endast avvikelser från schemat du behöver registrera.
Om du exempelvis jobbat övertid, så klickar du på knappen +Närvaro och gör en registrering för detta.

Varför ska jag fylla i vilket barn föräldraledigheten avser?
Enligt semesterlagen är 120 dagar av föräldraledigheten semestergrundande (180 dagar vid ensam vårdnad). Det innebär att du tjänar in semester som vanligt under dessa dagar, därefter övergår frånvaron till att bli ej semestergrundande. Du har 120 semestergrundande dagar per graviditet vilket betyder att det är oavsett om det är ett barn, tvillingar eller fler barn som är resultatet av graviditeten.

Anställda utan schema

Om du inte har ett schema i Fortnox Lön (till exempel om du är timanställd och jobbar extra) behöver du även registrera den tid du arbetar varje dag via knappen +Närvaro. Timlön som orsak på Närvaro genererar timlön på ditt lönebesked för det antal timmar som du har registrerat på den närvarotypen.

Klarmarkera

När du är klar med eventuella registreringar kan du även välja att klarmarkera tiden direkt i appen. Detta gör du genom att klicka på Klarmarkera som du finner längst upp till höger. Du får då välja till och med vilket datum du vill klarmarkera dina tider. Du ser även till och med vilket datum senaste klarmarkeringen gjordes.
Dina registreringar är då låsta för redigering. För att kunna ändra behöver du backa klarmarkeringsdatumet så att dagen inte längre är klarmarkerad.

Registrera på webben

Kopiera länk hit

När du loggar in i en webbläsare via Fortnox.se kommer du direkt till en kalender när du klickat på meny uppe till vänster och valt Lön.
Du hamnar alltid på dagens datum så ska du registrera något framåt eller bakåt i tiden kan du välja rätt datum.

Anställd med schema

Om du har ett schema kommer schematiden synas per dag i kalendern. Du utgår från att detta är den arbetade tiden du skulle arbeta och det är endast avvikelser som du ska registrera.
Det gör du genom knapparna Frånvaro och Närvaro. Ska du få något tillägg eller avdrag på lönen klickar du istället på knappen Övrigt för att exempelvis registrera ett utlägg.

Anställda utan schema

Om du inte har ett schema (till exempel om du är timanställd och jobbar extra) behöver du även registrera den tid du arbetar varje dag via knappen +Närvaro. Timlön som orsak på Närvaro genererar timlön på ditt lönebesked för det antal timmar som du har registrerat på den närvarotypen.

Klarmarkera

Om du ser knappen Klarmarkera innebär det  att du kan klarmarkera dina registreringar för att tydligt visa att du är klar med dina registreringar. Det används för att den person som betalar ut lönerna ska veta att du är klar med de registreringar som ska göras för perioden. När du lagt till eventuella avvikelser klickar du på Klarmarkera och väljer fram till och med vilket datum du vill klarmarkera.