Fördefinierat motkonto

Bokföring

Ett fördefinierat motkonto kan du koppla till en viss leverantör i leverantörsregistret. Det kontot som du kopplar till leverantören kommer då automatiskt att hämtas upp när du skapar en faktura med den leverantören. Man kan säga att det är en form av förvalt konto.

Anledningen att man använder sig av fördefinierade motkonton är för att spara tid genom att man inte behöver hämta upp kostnadskontot på varje leverantörsfaktura. Utan så fort du valt leverantör så skrivs även det valda kontot ut på fakturan.

För att lägga till ett fördefinierat motkonto klickar du på Register - Leverantörer och öppnar sedan upp den leverantör som du vill lägga till ett konto på. Under fliken Bokföringsuppgifter har du ett fält där du fyller i vilket konto du vill ska föreslås när du skapar en faktura med den leverantören.