Matcha inkommande gods mot leverantörsfaktura

Lager

När du aktiverat funktionen Inkommande gods‍ kan du inte längre göra inleveranser via artikelregistrering på leverantörsfaktura. Dessa görs då istället via funktionen Inkommande gods i Fortnox Lager, där du matchar redan genomförda inleveranser mot leverantörsfakturan.

Efter matchning och klarmarkering görs automatiskt eventuell korrigering av lagervärdet, och bokföringen av lagervärdet ändras från preliminär till definitiv.

Om det inte är en tolkad faktura börjar du med att skapa din leverantörsfaktura och välja in den aktuella leverantören. Klicka sedan på fliken Artikelregistrering och välj Matcha mot inkommande gods.

Efter att du klickat på Matcha mot inkommande gods öppnas en ny ruta där du väljer den eller de inkommande gods-leveranserna du vill matcha mot din leverantörsfaktura. Här kan du matcha en eller flera på samma gång.

Vill du att samtliga rader ska läggas till på fakturan klickar du i kryssrutan i rubriken för kolumnen längst till vänster, annars kryssar du i de rader du önskar lägga till.

När du sedan klickar på Lägg till/matcha läggs raderna till på leverantörsfakturan, och fakturerat antal föreslås då till samma antal som mottagits. Du kan vid behov ändra på fakturerat antal.

Lagerhantering klar kan antingen bockas i för sig, eller automatiskt vid Bokför. Dagens datum föreslås som standard, men du kan ändra till ett tidigare datum om så önskas. När Inkommande gods är matchad på en leverantörsfaktura kommer den därefter att under fliken Inkommande gods lägga sig som slutförd och få färgen grön i listan.