Allmänt om Ekonomi - Hur skapar jag en rapport-tabell?

Koncern, Rapport & Analys

I denna artikel kommer vi visa dig hur du skapar en rapport-tabell för att organisera din ekonomiska data effektivt.

Allmänt
Du kan skapa egna rapport-tabeller från bokföringsdata, budgetar och egna nyckeltal (KPI:er), precis som du kan göra med egna grafer. Rapport-tabellerna kan sedan användas i dashboards och rapporter.

Grunden i Fortnox rapport-tabeller är att formler anges på raderna och kolumnerna styr tidsenheterna. Resultatet av formeln för respektive tidsenhet är det som visas i cellerna.

Expandera rader
Alla rader går att expandera när man tittar på tabellen (i en dashboard eller rapport) genom att klicka på plustecknet på raden. När raden expanderas visas formeln konto för konto.

Skapa rapport-tabell
Gå till Ekonomi - Komponenter och klicka på Ny rapport-tabell för att skapa en tabell.

När tabellen är skapad visas denna vy:

Man kan antingen skapa en helt ny tabell eller utgå från en existerande tabell. För att utgå från en existerande tabell väljer du tabellen i listan Välj rapport-tabell och klickar sedan de tre prickarna till höger och sen på Kopiera.

Ska du skapa en egen tabell kan du börja med att klicka på Inställningar Där kan du namnge tabellen, ange rubrik och eventuell underrubrik. Vill du att endast du ska kunna redigera tabellen så klickar du i Privat under Synlighet.

Hantera rader
Klicka på Ny rad för att skapa en rad, eller klicka på pennan på en rad för att redigera den. Då kommer följande vy upp:

Rubrik
Ange vad raden ska heta.

Formel
I fältet Formel anger du formeln för raden. I formeln kan du använda data från bokföringen, budgeten och nyckeltal (KPI:er), klicka här för att läsa mer om Formler . Du kan ange endast en variabel (t ex ett enskilt konto från sie4-filen) eller en mer avancerad formel med flera variabler.

Se exempel nedan.

Ange exempelvis -{3000-3999}. Då inkluderar du alla konton mellan kontonummer 3000 till 3999, samma princip gäller för vilket kontospann du anger. Läs mer om formler här .

Tom rad
Kryssa i detta alternativ för att bara skapa en tom rad. Detta är användbart när du vill ha en rubrik utan någon data.

Expandera konton
Kryssa i detta alternativ för att expandera raderna från start.

Visa framtida och/eller ofullständig data
Om framtida data är aktiverat visas data även efter inställt datum slutar (i rapporten eller på dashboarden). Ofullständig data visar data som systemet annars bedömmer som ofullständig (t ex innevarande månads bokföringsdata).

Enhet
Välj bland dessa enheter:

• Auto

• SEK

• %

• Ingen

• Egen (ange enheten)

Textstil och marginaler
Textstilen kan vara normal eller rubrik, och marginalerna går att påverka Ovanför och Under samt Vänster (indrag). Rubrik innebär att texten blir fet.

Ny Summering
Summering är en typ av rad som automatiskt summerar andra utvalda rader. Klicka på Ny Summering och välj vilka rader som ska summeras.

Hantera kolumner
Kolumnerna är alltid tidsenheter i Fortnox.
Klicka på Ny kolumn för att skapa en eller flera kolumner, eller klicka på pennan för att redigera en kolumn som redan finns. Efter att du klickat på Ny kolumn får du följande vy:

Du kan ange följande för kolumnen:

Titel
Ange titeln på kolumnen, detta är det som kommer att stå som rubrik ovanför kolumnen.

Intervall och upplösning
Intervall är den tidsperiod som datan ska avse och kan vara År, Kvartal eller Månad. Upplösningen kan vara År, Kvartal eller Månad men aldrig en längre tidsperiod än Intervallet. Det betyder att om Intervallet är Kvartal kan Upplösningen inte vara År, och om Intervallet är Månad kan Upplösningen också bara vara Månad.

Väljer du Månad eller Kvartal som upplösning skapas 4 respektive 12 kolumner för dessa.

Ackumulerat, Visa framtida och ofullständig data
Kryssa i Ackumulerat för att visa ackumulerad data i kolumnen. Exempel: om du angav Intervall: År och Upplösning: Månad så kommer formeln ge det ackumulerade värdet under året med Ackumulerat ikryssat, annars visas värdet månad för månad.

Kryssa i “Visa framtida data” för att visa budgetdata med mera som ligger framåt i tiden, annars visas bara data fram till det datum som bokföringsdatan sträcker sig till.

Kryssa i “Visa ofullständig data” för att visa bokföringsdata för månader som ännu inte är avslutade, exempelvis innevarande månad.

Meta-formel
Du kan välja bland ett antal Meta-formler att applicera på resultat av den formel som anges på raden. De Meta-formler som finns tillgängliga är:

• Budget: Applicerar radens formel på budgetdatan istället för bokföringsdatan

• Budget diff: Ger skillnaden mellan budgetdatan och bokföringsdatan för formeln

• Budget %-diff: Ger skillnaden mellan budgeterat värde och utfall uttryckt i procent

• Föregående år: Applicerar formeln på föregående års data

• Föregående år diff: Ger skillnaden mellan föregående års värde och senaste värde

• Föregående år %-diff: Ger skillnaden mellan föregående års värde och senaste värde uttryckt i procent

• Prognos: Visar budgetdata efter att bokföringsdata slutar

• Ingående balans

• Ingående balans räkenskapsår

• Elimineringar

Enhet
Den automatiskt valda enheten Auto är förvald, annars kan du välja en annan bland dessa:

• Auto

• SEK

• Ingen

• Egen (ange enheten)