Fakturahantering

Företagskort

I denna artikel kommer du att lära dig hur du hanterar fakturor med Fortnox Företagskort och effektiviserar ditt företags betalningsprocesser.

Om du använder Företagskort med kredit kommer betalningen för den nyttjade krediten att betalas via Autogiro.

För att vi ska kunna skicka fakturaunderlaget för autogirodragningen till dig behöver du lägga in en e-postmottagare vid ansökan om kredit.

Nedan föreslår vi att du väljer ett av följande alternativ för att bokföra affärshändelsen.

Bokför transaktionen via Skapa verifikat

Kopiera länk hit

När autogirodragningen är genomförd kommer inbetalningen att återrapporteras till menyvalet Transaktioner.

Här kan du klicka in på den transaktion som benämns Inbetalning från Fortnox Företagskort och välja hanteringssättet Skapa verifikat.

Därefter, om du har bank integration och automatisk bokföring aktiverat för din bank, kan du klicka på utbetalningen och välja hanteringssätt Koppla mot verifikat och leta upp den verifikation du precis skapade från inbetalningen och klicka på Koppla.

Bokför underlaget som en leverantörsfaktura

Kopiera länk hit

Om du väljer att bokföra affärshändelsen som en leverantörsfaktura kan du göra det enligt följande exempel.

Här använder företaget faktureringsmetoden och hanterar leverantörsskulder mot 2440. Vårt förvalda bokföringskonto för Fortnox Företagskonto är i detta fallet 2890.

Det innebär att vi bokför 2440 i kredit och 2890 i debet.

När betalningen ska registreras kan du göra det via menyvalet Transaktioner, om du har en bankintegration och använder automatisk bokföring från kontoutdrag.

Har du inte en bankintegration ännu så kan du bokföra utbetalningen direkt mot transaktionsdatumet på fakturan.

I transaktionsvyn finns både inbetalningen till Företagskortet och utbetalningen, Autogirodragningen, från ditt bankkonto.

Först klickar du in på utbetalningen och väljer hanteringssättet Koppla mot faktura för att sedan leta upp det löpnummer du bokförde fakturan på, för att till sist klicka på Bokför för att slutbetala fakturan.

I steg två klickar du in på Inbetalningen till Fortnox Företagskort och väljer istället hanteringssättet Koppla mot verifikat. Här letar du upp det verifikatet som leverantörsfakturan bokfördes mot och kopplar mot vårt 2890-konto.