Kundfaktura - Bortskrivning

Fakturering

En bortskrivning används när en betalning skiljer sig från fakturasaldot och den summan som ska registreras som slutbetald.

Det kan till exempel vara att kundfakturan ska bokas som en förlust eller att du ska boka bort en påminnelseavgift. Nedan följer några exempel på olika typer av bortskrivningar.

Inställningar för Bortskrivning

Kopiera länk hit

Klicka på inställningarna uppe i högra hörnet och välj sedan Fakturering - Avvikelser/Bortskrivningar. Här fyller du i en kod, ett namn och om du vill kunna välja detta bortskrivningskonto både när du gör en bortskrivning på en kundinbetalning och när du skriver bort en del av en leverantörsutbetalning alternativt bara i ett utav fallen. Den kod du väljer kan du sedan använda när du gör bortskrivningen, så istället för att skriva ut hela namnet eller kontot räcker det att du bara skriver koden.

Avsluta med att välja vilket konto som avvikelsen ska bokföras på och klicka sedan på Spara.

Bortskrivning kundfaktura i inbetalningsvy

Kopiera länk hit

Börja med att ange det inbetalda beloppet i kolumnen Betalt SEK och klicka sedan på B:et. Har betalningen inkommit via fil klickar du direkt på B:et.

När du klickar på B:et kommer en ny ruta att öppnas. Skriv in vilket eller vilka konto du önskar det avvikande beloppet ska bokföras mot.
Har du fått betalt mer än kundfakturans saldo ska ett konto i bokföringen debiteras med de överstigande beloppet. Klicka sedan på knappen Spara.

Klicka sedan på B:et. En ruta öppnas där du anger vilket eller vilka konton det avvikande beloppet ska bokföras mot. Den avvikande summan kommer visas i kolumnen Belopp SEK.

Se över så att kundfakturans kvarvarande belopp, erhållet belopp, samt bortskrivningens summor stämmer. Om allt stämmer kan du klicka på Spara och bokföra inbetalningen.

Klicka sedan på knappen Spara.

Bortskrivning direkt på en kundfaktura

Kopiera länk hit

Du kan skapa en bortskrivning manuellt via kundfakturan. Klicka på Meny - Fakturering och klicka in på kundfakturan du önskar utföra bortskrivningen mot. Klicka på knappen Inbetalningar, som har en liten sedel framför sig och bokför summan som kunden har betalat in till er på korrekt datum och konto.

När du har bokfört kundens betalning kommer kundfakturans totalbelopp avvika från den bokförda summan. För att kundfakturan ska läggas som slutbetald måste du utföra en bortskrivning på kundfakturan.

Klicka på knappen Inbetalningar inne på kundfakturan som har en sedel framför sig. Skriv in datum i kolumnen för datum under Ny inbetalning. Datumet du väljer kommer vara bortskrivningens bokföringsdatum.

Skriv in en nolla (0,00) i fältet Betalt sek.

Klicka sedan på B:et. En ruta öppnas där du anger vilket eller vilka konton det avvikande beloppet ska bokföras mot. Den avvikande summan kommer visas i kolumnen Belopp SEK.

Kika så att kundfakturans kvarvarande belopp, erhållet belopp, samt bortskrivningens summor stämmer. Om allt stämmer kan du klicka på Spara och bokföra inbetalningen.

Klicka sedan på knappen Spara och därefter Bokför.

Bortskrivning av påminnelseavgift

Kopiera länk hit

Börja med att ange det inbetalda beloppet i kolumnen Betalt SEK och klicka sedan på B:et. Har betalningen inkommit via fil klickar du direkt på B:et. En ny ruta öppnas där du anger kontot du vill boka bort påminnelseavgiften mot.
Har du fått betalt mer än kundfakturans saldo ska ett konto i bokföringen debiteras med det överstigande beloppet. Klicka sedan på knappen Spara och därefter Bokför.

Bortskrivning i transaktioner

Kopiera länk hit

Arbetar du i vyn transaktioner utför du bortskrivningen direkt i transaktionerna. Klicka på raden för inbetalningen. Du kommer få upp olika val kring hur du önskar hantera kundfakturan.

Klicka på Koppla mot faktura. När du klickat på koppla mot faktura kommer en lista upp med alla era obetalda bokförda kundfakturor. Välj den kundfakturan som du önskar koppla inbetalningen emot.

Till höger inne på kundfakturan skriver du in det belopp som kunden har betalat in till er.

Därefter klickar du på pennan och pappret efter kolumnen Belopp.

En ny sida kommer att öppnas, här hanterar du bortskrivningen. Välj vilket konto du vill använda mot bortskrivningen. Skriv in vilket belopp du önskar skriva bort mot kundfakturan samt en önskad text. Klicka sedan på Spara.

När du har sparat bortskrivningen kommer du tillbaka till vyn där vi bokför inbetalningen.

En ny rad har kommit upp och visas på högra sidan. Se över så att allt stämmer.

När du klickat på Bokför kommer inbetalningen att bokföras mot kundfakturan och ett verifikat kommer att skapas.