Inställningar - Valuta på kundfakturor

Fakturering

Om du ska registrera kundfakturor i en annan valuta än SEK behöver du lägga upp valutan i inställningarna som du hittar uppe i högra hörnet.

Välj sedan Fakturering - Valuta. Här lägger du till den valuta du ska fakturera i. Börja med att välja valutakod.

Enhet används för att få ett mer precist värde i de fall valutakursen är mindre än 0,01. Vid små valutor används oftast en enhet på 100 vilket gör att valutakursen kan beräknas med större noggrannhet då en enhet på 100 innebär att kursen kan ha ett mer precist tal. Den faktiska valutakursen räknas ut genom att dividera värdet i kolumnen för säljkurs eller köpkurs med enheten.

Datumkolumnen visar vilket datum kursen hämtats ifrån. Kursen uppdateras inte automatiskt. Säljkursen används på dina leverantörsfakturor och det är alltså den kursen som banken säljer valutan till dig för. Köpkursen används på dina kundfakturor och det är den kursen som banken köper valutan från dig för.

Den valutakursen som står i inställningarna är den som kommer hämtas upp på fakturorna men givetvis ändrar du till den aktuella kursen när du skapar fakturan. Du ändrar detta i blocket Fakturauppgifter när du står inne på fakturan.

Läs mer om hur du skapar utlandsfakturor här: Skapa utlandsfaktura