Aktivera e-faktura

Fakturering

Läs om hur du kan förenkla din fakturahantering genom att aktivera e-faktura.

För att börja skicka och ta emot e-faktura i Fortnox behöver du först klicka på Inställningar (kugghjulet längst upp till höger) och därefter på Fakturering eller Leverantörsfakturor. Välj sedan Digitalt flöde - E-faktura.

Välj JA under Aktivera stöd för e-faktura och välj JA på Skicka e-faktura och/eller Ta emot e-faktura för att börja använda tjänsten.

Väljer du Lägg upp mig som fakturamottagare i Peppol kommer du att läggas upp i det europeiska registret Peppol, vilket gör att fler vet att du nu kan ta emot e-fakturor inom Europa. Ditt Peppol-ID som du får när du blir upplagd i registret kommer även då visas här. Du kan välja att ta bort dig från Peppol registret genom att inaktivera dig som “fakturamottagare i Peppol”. Det är enbart aktiebolag som till en start kommer kunna att lägga upp sig som fakturamottagare i Peppol.

Du kan läsa mer om Peppol här: Peppol‍

GLN-nummer är inte obligatoriskt och används oftast av exempelvis bolag som vill kunna koppla försändelsen till specifika avdelningar eller platser. Du kan läsa mer här: GS1 Lokaliseringsnummer GLN .

I fältet Inbjudningsmeddelande kan du skriva en text som du vill kommer med när systemet skickar ut en inbjudan till dina leverantörer och kunder.

I fälten E-post och Telefon skriver du in de kontaktuppgifter som du vill att vi använder när vi behöver komma i kontakt med dig gällande e-faktura.

När du sparat dina inställningar är ditt företag aktivt i vårt register för företag som kan skicka eller ta emot e-faktura. Det finns inget centralt register i Sverige över vilka företag som kan skicka och ta emot e-faktura, utan varje operatör med e-faktura har sitt eget register.

Nästa steg är att meddela dina kunder och leverantörer att du nu kan skicka och ta emot e-faktura.

Läs mer här:
Aktivera/Skicka e-faktura till privatperson‍
Aktivera/Skicka e-faktura till företag‍
Ta emot e-faktura från leverantörer
Information för att skicka e-faktura‍