Felsökningsguide - Stäm av konto

Bokföring

Transaktioner matchar inte?

Kopiera länk hit

En anledning till att vissa transaktioner inte matchas automatiskt när du trycker på Matcha transaktioner kan vara påverkat av inställningen Max dagars differens.

Denna inställning ser du över under Inställningar - Bokföring - Stäm av konto och styr hur många dagar det maximalt får skilja mellan transaktion-och bokföringsdatum.

Väljer du 0 dagar måste transaktion-och bokföringsdatum vara samma datum för att kunna matchas automatiskt, förutsatt att beloppet är detsamma på respektive post.

Skiljer sig posterna på någon dag kan det därav vara bra att utöka Max dagars differens.

Transaktioner matchar inte korrekt?

Kopiera länk hit

Har det gjorts manuella matchningar sedan tidigare så kan detta vara anledningen.

Det du behöver göra då är att nollställa matchningen och börja om, detta gör du genom att bocka ur alla transaktioner på bokföringssidan och banksidan i den aktuella perioden, spara. Därefter klickar du på matcha transaktioner.

Differens mellan “Summa markerade”?

Kopiera länk hit

Har du en differens mellan “summa markerade” är det bästa att börja om avstämningen.

Detta gör du genom att bocka ur samtliga fält och tryck på Spara för att nollställa avstämningen, därefter kan du göra om den automatiska matchningen genom att trycka på Matcha transaktioner.

Efter att du har använt den automatiska matchningen Matcha transaktioner fortsätter du med manuell matchning i de fall det finns poster kvar att hantera.

Blir det poster kvar utan en bock efter detta är de dessa du behöver se över ifall de bokförts korrekt.

Läs mer om hur du utför manuell matchning här: Manuell matchning

Differens mellan ingående saldon

Kopiera länk hit

Om ingående saldo för Bokföringstransaktioner inte stämmer överens med ingående saldo för Inlästa transaktioner,  kontrollera att ni har lagt in ett ingående banksaldot för den dagen som ni vill börja stämma av under Inställningar - Bokföring - Stäm av konto.

Ska man börja stämma av mitt i ett räkenskapsår så behöver ni göra en massavstämning fram till datumet som ni vill börja stämma av. Annars kommer det generera fel ingående saldo.
Gör du en massavstämning får det inte heller finnas några ibockade inlästa banktransaktioner på högersidan då även detta kommer ge felaktigt ingående saldo.

Finns detta kan du antingen bocka ur samtliga transaktioner bakåt i tiden innan massavstämningen och spara eller radera dem på soptunnan till höger om banktransaktionen.

Massavstämning

Kopiera länk hit

Funktionen används om man exempelvis har kalenderår som räkenskapsår, men vill börja stämma av 1:a mars. Då gör man en massavstämning till och med 28/2.

Har ni brutet räkenskapsår så behöver du göra en massavstämning två gånger, då den funktionen enbart hanterar räkenskapsår enligt kalenderår.
Exempelvis om ni har räkenskapsår 20190901-20200831 och vill börja stämma av 20200501. Klicka på Massavstämning och välj datum 20191231, klicka sedan på Massavstämning igen och välj 20200430.

Öppna poster
Detta är transaktioner som inte har stämts av tidigare.