Sjukförsäkring

Om du inte kan arbeta på grund av en sjukdom eller en skada, kan du via en sjukförsäkring få ekonomisk ersättning för den tid du inte kan arbeta.

Högre ersättning med privat Sjukförsäkring

Kopiera länk hit

När du blir sjuk är din arbetsgivare skyldig att betala sjuklön under de första 14 dagarna, därefter går Försäkringskassan in och betalar ut sjukpenning. Sjukpenningen täcker 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten , men betalas endast ut i totalt 364 dagar under en 450 dagar lång period. Drabbas du dock av en mycket allvarlig sjukdom kan sjukpenningen förlängas. Det du kan göra för att öka din ersättning och garanteras en längre utbetalningsperiod är att teckna en sjukförsäkring. Med en sjukförsäkring kan du erhålla 90 % av din sjukpenninggrundande inkomst och till exempel få ersättning i totalt fem år under en sju år lång period. Under många sjukförsäkringar kan du uppbära ekonomisk ersättning redan vid 25 % arbetsnedsättning, medan Försäkringskassan kräver att du inte kan utföra ditt arbete alls.

Skillnaden mellan Sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring

Kopiera länk hit

Ett vanligt misstag är att man blandar ihop sjukförsäkring med sjukvårdsförsäkring. Sjukvårdsförsäkringen är dock något annat och ger dig alltså inte ekonomisk ersättning när du inte kan jobba på grund av skada eller sjukdom, utan fungerar som ett komplement till den offentliga vården. Med den kan du få snabbare vård om du blir sjuk och du slipper långa vårdköer om du skulle behöva opereras eller få en diagnos. Sjukförsäkringar kan endast tecknas av privatpersoner, medan sjukvårdsförsäkringar kan tecknas av både privatpersoner och företag .

Sjukförsäkring inom EU

Kopiera länk hit

Ska du resa utomlands har du som svensk medborgare möjlighet att beställa det europeiska sjukförsäkringskortet. Detta är gratis och ger dig rätt till nödvändig sjukvård om du skulle skada dig eller bli sjuk när du befinner dig i andra EU/EES-länder, Schweiz eller Storbritannien.

Lär dig mer om att driva företag

Kopiera länk hit

Som företagare har du en del att hålla reda på. Vi har sammanställt en guide om att driva företag och samlat de vanligaste frågorna som du kan stöta på i din vardag.

Relaterade ord
Arbetsgivare

Arbetsgivare är den som erbjuder arbete.

Företag

Ett företag är en verksamhet för att sälja varor och tjänster.

Inkomst

När man använder begreppet inkomst syftar man vanligtvis på ersättningen för utfört arbete, med andra ord lön.