Nominell ränta

Nominell ränta är procentandelen av ett lån som låntagaren måste betala till långivaren för att få låna pengar, men inkluderar inga avgifter eller ytterligare kostnader för lånet.

Kostnaden för lånet

Kopiera länk hit

När man lånar pengar av en bank eller en annan typ av långivare så måste man oftast betala något för lånet. Denna kostnad kallas för nominell ränta och anges i procent. Det som är viktigt att tänka på när man tar ett lån är att inte endast titta på den nominella räntan eftersom den inte inkluderar samtliga kostnader för lånet. Långivarna brukar dock skylta med just den nominella räntan då den är lägre än den så kallade effektiva räntan . Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan och de avgifter som tillkommer för lånet såsom aviavgifter, uppläggningsavgifter och administrationskostnader och måste därför alltid finnas med i annonsen.

Hur räknar man ut den nominella räntan?

Kopiera länk hit

Den nominella räntan är helt enkelt kostnaden för lånet exklusive de tillkommande avgifterna. En låntagare som tar ett lån på 10 000 kronor med en ränta på 3 % kommer därför att betala 300 kronor i nominell ränta per år, samtidigt som den effektiva räntan kan ligga på exempelvis 3,80 % på grund av tillkommande avgifter såsom uppläggningsavgifter, aviavgifter och så vidare.

Jämför räntan hos olika banker

Kopiera länk hit

Det som är viktigt när man tar ett lån är därför att kolla på den effektiva räntan snarare än den nominella räntan eftersom den ger en bättre överblick av hela kostnaden för lånet. Genom att jämföra olika långivare har man dessutom chans att sänka den nominella räntan eller den effektiva räntan och hitta ett låneupplägg som bäst passar de egna förutsättningarna.

Relaterade ord
Effektiv ränta

Effektiv ränta utgörs av totalkostnaden som du betalat för ett lån eller en kredit.

Långivare

Långivaren är ett bolag, en bank, en finansiell institution eller en person som lånar ut pengar. Den som tar lånet är en låntagare.

Ränta

Ränta är kostnad för att låna pengar eller den avkastning långivaren får för att låna ut pengar.