Effektiv ränta

Effektiv ränta utgörs av totalkostnaden som du betalat för ett lån eller en kredit.

Vad ingår i Effektiv ränta?

Kopiera länk hit

När man pratar om effektiv ränta menar man lånets samtliga kostnader , alltså inte bara räntan utan också övriga kostnader kopplade till lånet eller krediten. Detta kan till exempel vara aviserings- och uppläggningsavgifter, administrationskostnader, och så vidare. Den effektiva räntan anges i procent och går ofta att förhandla ner genom att jämföra olika bankers erbjudanden och på så sätt säkerställa att du får det mest fördelaktiga lånet.

Skillnaden mellan Effektiv ränta och nominell ränta

Kopiera länk hit

Banker och långivare anger ofta den nominella räntan i sin marknadsföring, vilket bara avser räntekostnaden för lånet och inkluderar alltså inte några andra avgifter. När du ska jämföra räntor hos olika banker bör du alltså inte stirra dig blind på den nominella räntan, utan i stället räkna ut den effektiva räntan för att få en faktisk helhetsbild av vad lånet eller krediten kommer att kosta dig över tid. Det går att räkna ut den effektiva räntan på egen hand, men långivarna måste enligt konsumentkreditlagen uppge den effektiva räntan om du ber om det.

Hur jämför jag Effektiva ränta?

Kopiera länk hit

I och med att både den nominella räntan och övriga avgifter, såsom aviserings- och uppläggningsavgifter, administrationskostnader, och så vidare, kan skilja sig mycket mellan olika banker och långivare är det viktigt att lägga ner lite extra tid på att jämföra och förhandla dessa. Idag finns det mängder av jämförelsesajter online som hjälper dig att jämföra den effektiva räntan hos olika banker, vilket kan vara ett bra första steg innan du bestämmer dig för vilka långivare du ska vända dig till. När det är dags att ansöka om ett lån är det en god idé att boka ett möte med banken för att du ska få chans att förklara dina specifika förutsättningar och för att förhandla kostnaderna.

Lär dig mer om skatter och moms

Kopiera länk hit

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket. Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.

Relaterade ord
Kostnad

En kostnad är en periodiserad utgift. Ofta uttrycks kostnad i pengar. Det kan vara värdet av resurser som förbrukas under en viss tid, till exempel lastbilar.

Långivare

Långivaren är ett bolag, en bank, en finansiell institution eller en person som lånar ut pengar. Den som tar lånet är en låntagare.