Autogiro

Autogiro gör det möjligt för ett säljande företag att automatiskt dra betalningen för köp av en produkt eller tjänst från kundens konto.

Ett enkelt sätt att sköta betalningar

Kopiera länk hit

Återkommande utgifter såsom telefonräkningar, hyra och försäkringar kan hanteras på ett enkelt sätt genom att registrera dem för autogirobetalning. Autogiro är nämligen en lösning som gör det möjligt för det säljande företaget att automatiskt dra betalningen för varan eller tjänsten från ditt konto på förfallodagen. På så sätt behöver du själv inte hantera dessa räkningar manuellt varje månad, utan betalningen sker i stället automatiskt. Det gör att risken för att missa en faktura eller att betalningen sker för sent minskar och du slipper oroa dig för påminnelsefakturor .

Hur fungerar ett Autogiro?

Kopiera länk hit

För att det säljande företaget ska få dra pengarna från ditt konto måste du först ha gett ditt medgivande. Det ger betalningsmottagaren, alltså företaget, rätt att dra pengar från det konto som du har uppgett. Detta gör du genom att skriva under ett autogiromedgivande som du får av betalningsmottagaren. Själva autogiromedgivandet anger inte vilket belopp som ska dras från ditt konto, utan inkluderar alltså endast ditt medgivande om att pengarna får dras av företaget. Det enda du måste göra för att betalningen ska kunna genomföras är att se till att det finns tillräckligt med pengar på ditt konto dagen innan betalningsdagen.

Anmäl Autogiro i din internetbank

Kopiera länk hit

Om du har internetbank är det möjligt att där hantera alla dina autogiromedgivanden på egen hand. Om företaget i fråga dessutom är anslutet kan du också anmäla och lägga till ett autogiro direkt i internetbanken. Du anmäler en ny autogirobetalning genom att söka efter företaget i din internetbank, eller genom att kontakta företaget direkt, och väljer sedan det avtal som autogirot ska gälla. I god tid innan betalningsdagen kommer företaget att meddela dig om vilket belopp som ska dras och när.

Lär dig mer om fakturering

Kopiera länk hit

Det bästa med företagande är att få betalt, men hur går det till i praktiken? Vi har skapat en en guide om fakturering där vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om fakturor och fakturering.

Relaterade ord
Faktura

En faktura är ett dokument som anger ett betalningskrav från en part till en annan.

Påminnelsefaktura

En påminnelsefaktura kan skickas ut från en borgenär till en gäldenär om kunden inte har betalat en faktura i tid.

Utgift

En utgift är anskaffningspriset för en vara eller tjänst, utan hänsyn till period.