Återbäring

Återbäring är en återbetalning av pengar till exempel en bonus eller en skatteåterbäring.

Rabatt, bonus eller vinstandel

Kopiera länk hit

Återbäring är ett begrepp som används i flera olika sammanhang. I marknadsföringssammanhang används det som en slags rabatt till kunder. Kunden får en återbäring på sitt eller sina köp. Många företag erbjuder till exempel sina kunder olika typer av medlemskap. När kunden köper en produkt registreras ett visst antal poäng som kan användas vid ett senare köp. Vissa företag omvandlar poängen till bonuscheckar. Återbäring är även vanligt på webbsidor som ibland kallas för cashbacksajter. När en kund gör inköp på sidan får hen tillbaka några procent av köpet i rabatt som kan användas vid nästa köp. Det finns också försäkringsbolag som erbjuder sina kunder en vinstutdelning när det går ekonomiskt bra för försäkringsbolaget.

Återbäring på skatten

Kopiera länk hit

Återbäring används även i skattesammanhang. Alla privatpersoner med inkomst måste deklarera sina inkomster en gång om året och likaså dras det av preliminärskatt varje månad på lönen. Den som betalat in för mycket skatt får tillbaka motsvarande belopp som en skatteåterbäring. Detsamma gäller för företag. När ett företag betalat in för mycket skatt finns ett överskott på skattekontot och då talar man om en skatteåterbäring. När skatteåterbäringen betalas ut beror på vilken bolagsform företaget drivs i och när företaget deklarerar. De flesta, både privatpersoner och företag, deklarerar idag elektroniskt vilket resulterar i en snabbare återbetalning av skatteåterbäringen. Privatpersoner och företag kan anmäla ett mottagarkonto hos Skatteverket så att skatteåterbäringen kan föras över automatiskt. Har däremot privatpersonen eller företaget betalat in för lite skatt kommer det att finnas en kvarskatt att betala.

Lär dig mer om skatter och moms

Kopiera länk hit

Med rätt kunskaper om skatter och moms minimerar du riskerna för ditt företag – både risken att någonting blir fel och risken att du betalar för mycket. Vi har skapat en guide om skatter och moms om du vill lära dig mer.

Relaterade ord
Företagsform

Företagsform är den juridiska form ett företag drivs i.

Inkomst

När man använder begreppet inkomst syftar man vanligtvis på ersättningen för utfört arbete, med andra ord lön.