Paketartiklar i artikelregistret

Fakturering

Om du säljer varor och tjänster och vill presentera detta som ett paket till er kund så kan du använda dig av vår funktion Paketartiklar.

Med denna funktion kan du enkelt skapa offert, order och kundfakturor med paketet som hämtas direkt från artikelregistret.

Om du har en återkommande grupp av artiklar som ofta ska läggas till på kundfakturor, order eller offerter kan du använda paketfunktionen för att samla artiklarna och minska antalet knapptryck vid skapandet av dokumentet.

Istället för att lägga till varje artikel enskilt, väljer du paketet, och alla artiklar läggs till samtidigt. Läs mer här: Lös upp paket

Vi har stöd för paketartiklar via det externa API:et, förutsatt att er integratör har konfigurerat kopplingen.

Paketartiklar i artikelregistret

Kopiera länk hit

När du klickat på Register - Artiklarkommer du till en lista där du ser alla dina artiklar. För att skapa en ny paketartikel klickar du på knappen Skapa artikel uppe till höger i vyn. Fyll i vad paketet ska heta i fältet Benämning och bocka i Paketartikel - Ja.  Under rubriken Priser skriver du in vad paketet ska kosta per styck och alltid exkl moms. Det går inte att markera en artikel som paketartikel om fältet Lagervara eller Husarbete är inställt på Ja.

Det är inte heller möjligt att ange en kalkylkostnad för en paketartikel.

Observera: För att skapa en paketartikel behöver du skapa en helt ny artikel. Det går inte att ändra en befintlig artikel till en paketartikel.

Paketartikel uppbyggnad

Kopiera länk hit

När du har valt att artikeln ska vara ett paket så dyker en ny flik uppe till vänster där det står Paketartikel. Väl inne på flikenPaketartikel kan du lägga till artiklarna som ska ingå i paketet. Fyll i artikelnumret så dyker artikelns benämning och enhet upp per automatik. Därefter fyller du i hur många av artikeln som ingår i paketet under rubriken Antal/Paket.

Låst pris är en funktion som styr hur priset fördelas per del i paketet.

Om inställningen är Ja: Artikeln kommer alltid att hämta sitt pris från artikelns egna á-pris.

Om inställningen är Nej: Artikelns pris kommer att baseras på priset för paketartikeln.

Under fliken Bokföringsuppgifter för prisjustering kan du välja vilket konto som eventuell differens vid fördelning ska bokföras på. När paketartikeln är skapad så kommer artikeln visas i artikellistan markerad med en paketsymbol.

Prisfördelning för paketartiklar

Kopiera länk hit

Målet med prishantering för paketartiklar är dels att kunna sätta ett totalpris på hela paketet och dels att enkelt kunna fördela detta pris rättvist mellan de enskilda produkterna i paketet. Det är aldrig paketet som bokförs utan det är artiklarna som ingår i paketet som påverkar bokföringen. All prishantering sker exklusive moms för paketartikeln. Priset (exkl. moms) för en paketartikel bestämmer de ingående artiklarnas styckpris genom en procentuell fördelning. Denna fördelning tar hänsyn till antalet av varje artikel och deras priser enligt artikelregistret. Priserna för låsta eller tillfälligt låsta artiklar förändras inte. Eventuell fördelning som inte går jämnt ut läggs till i en prisjusteringsrad.

Det är också de ingående artiklarnas momssats bestämmer den totala beräknade momsen på dokumentet. Det är möjligt att ange olika momssatser på de ingående artiklarna.Undantag om fakturan ska skickas som e-faktura, då behöver alla momssatser vara lika.

För att göra fördelningen så rättvis som möjligt, tar vi hänsyn till både antalet av varje artikel i ett paket och priserna för varje artikel enligt artikelregistret, i förhållande till de andra ingående artiklarna.

Exempel:
Paketartikel A består av:
2 st artikel B (à-pris 2000 kr) och 1 st artikel C (à-pris 1000 kr).

För att beräkna priset för varje artikel i paketet delar vi upp det totala priset för paketet baserat på hur många av varje artikel som ingår.

Uträkning B: (1x2000)/(2x2000+1x1000)= 0,4
Uträkning C: (1x1000)/(2x2000+1x1000)= 0,2

Om Paket A kostar 4000 kr så kommer à-priset för:
B bli (0,4 x 4000) = 1600 kr/st. Vi hade två av B totalt:  3200kr.
C bli (0,2 x 4000)= 800 kr

Vid användning av funktionen Låst pris kan man låsa priset för artikeln för att priset inte ska påverkas av den procentuella fördelningen.

Offert/Order/Kundfaktura med paketartikel

Kopiera länk hit

Vid skapandet av en offert/order eller kundfaktura så väljer du paket ute till vänster vid fältetArtikelnummer. När paketet är inlagt på dokumentet så dyker paketet upp med de ingående artiklarna. Väl här kan man också fördela ut priset per artikel och även ändra priset för paketet. Artiklarna i paketet uppdaterar sitt pris då per automatik. Om det behövs, kan priset fördelas direkt i offert, order eller kundfaktura. Det genererar då ett tillfälligt låst pris på artikeln. När ett tillfälligt låst pris används, visas en rund pil bredvid artikelns pris. Genom att klicka på denna pil kan man återgå till det ursprungliga priset.

Behövs ändring på paketartikeln kan du ta en genväg till artikelregistret vid fältet Artikelnummer och genom att klicka på symbolen med pennan.

Observera att pris per ingående artikel inte syns på dokumentet mot er kund utan det är endast paketets pris som syns vid utskick. Paketets pris syns alltid exkl moms på offert/order och kundfaktura. Det går inte att visa priset inklusive moms på artikelraden.

Lös upp paket

Kopiera länk hit

Denna funktion är användbar om ni ofta behöver lägga till samma artiklar på ett dokument. Om ni använder paketartiklar för att samla en grupp artiklar på ett dokument och vill lösa upp paketet, kan du göra det så här:
Skapa ett paket enligt instruktionerna ovan med de artiklar som "hör ihop". När du skapar fakturan, välj paketet till vänster vid fältet Artikelnummer så läggs alla ingående artiklar automatiskt till på dokumentet.

För att "lösa upp" paketet, klicka på papperskorgen till höger om paketartikeln. Då visas en ruta där du kan välja mellan att ta bort hela paketet eller behålla de ingående artiklarna.

Väljer du Ta bort tas både paketet och alla dess ingående artiklar bort från dokumentet.

Väljer du Behåll ingående rader tas endast paketartikeln bort, medan de ingående artiklarna stannar kvar på dokumentet. Vid omvandlingen hämtas artiklarnas priser från artikelregistret.

Paketartikel med Lager

Kopiera länk hit

Det är möjligt att de ingående artiklarna i ett paket kan vara lagervaror, men själva paketartikeln kan inte vara en lagervara. För paketartiklar tillåts inte delleverans av de ingående artiklarna. Paketet måste alltid vara komplett med rätt antal av alla ingående artiklar.

För att skapa en order eller kundfaktura med paketartikeln måste lagersaldo för alla ingående artiklar vara tillgängligt, eftersom det inte finns stöd för delleveranser.

Om utleverans inte är möjlig kommer ett meddelande att visas om att det inte går att gå vidare. Om inställningen Tillåt negativa lagersaldon för order/faktura är aktiverad (Ja), kommer paketet ändå kunna levereras, och artiklarnas lagersaldo blir negativt.

Inställningar för paketartiklar

Kopiera länk hit

Du har möjlighet att välja om artiklarna som ingår i paketet ska visas på utskick till kund. Gå till Inställningar - Fakturering. Klicka på fliken Utskrifter och tryck sedan på Gå till: Hantera Utskriftsmallar. På sidanHantera utskriftsmallar kan du justera dina inställningar i standardmallarna för kundfaktura, följesedel, order, offert, påminnelse samt restbelopp rot/rut. Du kan se hur inställningarna påverkar utskriften genom förhandsgranskningen som presenteras till höger. Vid reglagetVisa artiklar som ingår i paket väljer du om artiklarna ska synas på dokumentet till er kund eller inte. Om du väljer att visa ingående artiklar visas dessa på dokumentet utan pris.

Begränsningar

• Vi har inget stöd för att importera in en paketartikel med dess ingående artiklar.

• Vi har inga rapporter som visar försäljningsstatistik per paket. Du kan få fram information under Affärshändelse på artikel i artikelregistret.

• Det finns inte stöd för att använda paketartiklar i appen

• Inget stöd för att använda paketartiklar i Fortnox Tid, Återkommande fakturering eller i en Leverantörsfaktura.