Inställningar - Moms

Bokföring

Är du programadministratör för bokföringsprogrammet har du tillgång till inställningarna för moms. Klicka på kugghjulet uppe i programmets högra hörn och välj sedan Bokföring - Moms.
Här väljer du om du vill ha en förvald momssats när du registrerar leverantörsfakturor. Det innebär att du skriver i totalbeloppet och att momsbeloppet räknas ut genom den inställningen du gjort. Om du registrerar en faktura med någon annan momssats ändrar du givetvis det på fakturan.

Om du tar emot e-fakturor eller använder dig av fakturatolkningen kan du välja ifall du vill att även momsen ska tolkas på dessa fakturor. Väljer du att ignorera momsen på inkomna fakturor får du lägga till den informationen manuellt.

Vill du lägga upp egna momssatser har du även möjlighet att göra det här. Du klickar på skapa ny och anger sedan vilken procentsats du vill ha och från vilket datum den ska gälla.Tänk på att den momssats du skapar själv inte kommer att komma med i momsrapporten. Det du bokar på ett konto som du har kopplat till en egen momssats kan du behöva redovisa manuellt till Skatteverket.

Här kan du läsa mer om hur momsrapporten fungerar: Skapa momsrapport ‍
Här kan du läsa mer om olika momstyper: Momstyp ‍