SWIFT code

SWIFT code, numera ofta BIC, är en internationell standard för att identifiera banker vid utlandsbetalningar.

Säker betalning vid import och export

Kopiera länk hit

Säljer och köper ditt företag varor och tjänster med utlandet? Det finns olika möjligheter att ta betalt från kunder utanför Sverige och det kan innebära vissa risker. För att minska dessa risker är det viktigt att ha avtal och betalningsvillkor som utformats korrekt. Vilken metod som passar bäst beror på vilket land du handlar med, hur väl du känner kunden och hur stor summan är. Ett vanligt sätt att begära betalning är via IBAN och SWIFT eller BIC till företagets bankkonto. Fakturan ska alltid innehålla bankens SWIFT (BIC), företagets IBAN-nummer, namn och adress. SWIFT-kod (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) är en internationell standard som används för att kunna identifiera banker vid utlandsbetalningar. Idag används ofta BIC-kod (Bank Identifier Code) istället för SWIFT-kod. IBAN, International Bank Account Number, är ett tillägg till företagets kontonummer och en internationell standard som identifierar kontonumret. IBAN-numret består av landskod, kontrollsiffror, bankkod och kontonummer. Via din bank kan du ta reda på vilket IBAN-nummer ditt företag har.

BIC är en internationell standard

Kopiera länk hit

Alla banker har en BIC-kod som identifierar banken snabbt och säkert. BIC-koden består av åtta eller elva tecken som skrivs utan varken mellanslag eller bindestreck. De första fyra bokstäverna i versaler står för själva banken, sedan följer två bokstäver, också i versaler, för landskoden och till sist två bokstäver eller siffror som visar från vilken ort betalningen kommer. Ibland läggs ytterligare tre tecken till, bokstäver eller siffror, för att identifierar bankkontoret.

Lär dig mer om fakturering

Kopiera länk hit

Det bästa med företagande är att få betalt, men hur går det till i praktiken? Vi har skapat en guide om fakturering där vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om fakturor och fakturering.

Relaterade ord
BIC

BIC är det id-nummer som används för att identifiera vilken bank som används vid utlandsbetalningar.

IBAN

IBAN är en standard för kontonummer som gör att betalningar till och från utlandet sker med större säkerhet.