SNI-kod

SNI är en förkortning av svensk näringsgrensindelning och används för att beskriva den verksamhet som bedrivs i ett företag eller en organisation.

SNI-koder klassificerar olika branscher

Kopiera länk hit

En SNI-kod, även kallad branschkod, är en kombination av fem siffror som beskriver en verksamhet genom att koppla den till en eller flera näringsgrenar. Det finns ingen begränsning på hur många SNI-koder ett företag kan ha – utan du fyller i det i samband med att du registrerar ditt företag hos Skatteverket. Det viktiga är att koderna motsvarar den eller de branscher ditt företag ska verka inom.

Varje siffra i SNI-koden gör näringsgrenen allt mer specifik. Första siffrorna representerar övergripande näringsgrenar som täcker flera branscher, till exempel handel eller tillverkning. Vidare är resterande siffror uppdelade i undergrupper som slutligen ska representera ditt specifika arbetsområde, till exempel blomsteraffärer eller livsmedelsproduktion.

SNI-kodens betydelse

Kopiera länk hit

En SNI-kod är en svensk version av den europeiska näringsgrensstandarden NACE och är främst framtagen för att samla in data kring ekonomisk statistik i relation till företagande.

Men det finns även fler användningsområden för SNI-koder, till exempel:

• Jämföra och analysera data, både nationellt och internationellt – samt över tid.

• Statistik som avser företag , företagande, arbetsmarknad och nationalräkenskaper.

• Underlag till forskning.

• Underlag till politiska beslut (myndigheter, regioner och kommuner).

• Skicka riktad information till en mängd företag inom samma bransch .

Vilken SNI-kod ska jag använda?

Kopiera länk hit

När du registrerar ett företag måste du välja vilken SNI-kod ditt företag ska använda. Eftersom demokratin är beroende av statistik som möjliggör faktabaserade beslut, debatter och forskning så gynnar det ditt företag att välja rätt kod redan från början. Dessutom ser du till att du håller dig uppdaterad om regelförändringar som kan påverka ditt företag framåt.

Ta reda på vilken SNI-kod du ska använda när du startar ett företag genom att gå in på Statistiska Centralbyråns, SCB, söktjänst . Där kan du göra en fritextsökning på vilken verksamhet du ska bedriva och få fram förslag på branscher med tillhörande SNI-kod.

Vill du ta reda på vilken SNI-kod ditt företag har idag? Då kan du antingen söka upp det via allabolag.se eller genom att logga in på verksamt.se.

Kan jag byta SNI-kod?

Kopiera länk hit

Det är bra om du väljer rätt SNI-kod redan från början. Men ibland kan du behöva komplettera eller byta SNI-kod, till exempel om ditt företag har expanderat och nu erbjuder nya tjänster. För att ändra eller byta loggar du in på verksamt.se och går till ändra/lägg till SNI-kod.

Nya SNI-koder lanseras 2026

Kopiera länk hit

I början av 2026 lanseras en ny version – SNI 2025, vilket innebär att nuvarande version, SNI 2007, då kommer ersättas. Den nya versionen är anpassad efter den europeiska näringsgrensstandarden NACE och planen är att ändringarna kommer öka möjligheten till mer tillförlitlig och jämförbar statistik.

För majoriteten av företag innebär ändringen att man får en ny kod men med samma innehåll som idag. Men för vissa företag delas den upp, vilket innebär att delar av innehållet flyttas till andra koder. Du som företagare har möjlighet att ändra din nuvarande SNI-kod till den nya versionen från och med 2025 via verksamt.se.

Allt om att starta företag

Kopiera länk hit

Funderar du på att starta eget? Vi hjälper dig igång med vår guide om att starta företag ›