Detaljhandel

Detaljhandel omfattar all typ av handel, det vill säga köp eller försäljning av varor och tjänster, som framförallt riktar sig till privatpersoner.

Försäljning till framför allt privatpersoner

Kopiera länk hit

För att förklara vad detaljhandel är måste vi inkludera hela kedjan, från producent till slutkonsument, och även förklara den närbesläktade termen partihandel. Detaljhandeln skiljer sig från partihandeln genom att varor och tjänster kan köpas enskilt. Denna typ av handel är således framförallt fokuserad på slutkonsumenterna som till största del består av privatpersoner. I partihandeln å andra sidan säljs stora partier som främst riktar sig till andra företag och återförsäljare.

Arenor för detaljhandeln

Kopiera länk hit

Det finns olika sätt att bedriva en detaljhandel, till exempel från en butik eller kiosk men även rörliga torgstånd. Försäljning på internet är idag den allra största arenan för detaljhandel. En säljare i detaljhandeln brukar i regel köpa in stora kvantiteter med varor från olika tillverkare och importörer. Detta kan ske direkt från producenten, alternativt en grossist/återförsäljare som bedriver partihandel. Varorna har därefter nått sin näst sista destination som utgörs av detaljhandeln. Nästa steg är att sälja vidare dem till konsumenterna, som är slutdestinationen i hela kedjan.

Både tjänster och varor

Kopiera länk hit

Både försäljning av varor och tjänster omfattas av detaljhandeln. Exempel på där varor säljs är allt inom dagligvaruhandel, liksom sällanköpshandel. Tjänster som frisör eller resebyråer är exempel på detaljhandel av tjänster, och här kan man också räkna in olika serviceföretag och hantverkare, såsom byggfirmor, rörmokare och elektriker för att bara nämna några. Detaljhandeln kan äga rum i princip varsomhelst och här kan vi nämna köpcentrum och gallerior som klassiska platser där detaljhandel bedrivs.

Lär dig mer om att driva företag

Kopiera länk hit

Som företagare har du en del att hålla reda på. Vi har sammanställt en guide om att driva företag och samlat de vanligaste frågorna som du kan stöta på i din vardag.

Relaterade ord
Tjänst

En tjänst är en aktivitet eller funktion som tillför värde för mottagaren.