Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en notis som registreras hos kreditupplysningsföretagen om du inte har betalat en skuld i tid.

Hur får jag en betalningsanmärkning?

Kopiera länk hit

Om du inte betalar en skuld, exempelvis en faktura , i tid, och om fordringsägaren lämnar ärendet till inkasso, kommer Kronofogdemyndigheten att göra ett så kallat utslag på en obetald skuld. Detta registreras hos kreditupplysningsföretagen som en betalningsanmärkning och kan bland annat leda till att du:

  • Inte får låna pengar från banker, kreditbolag eller andra långivare

  • Inte får teckna ett hyreskontrakt för en bostad

  • Inte för teckna ett telefonabonnemang

  • Inte får handla på faktura eller avbetalning

  • Inte får ansöka om kreditkort

Innan ett utslag för en obetald skuld skickas till kreditupplysningsföretagen måste kunden dock först få en ansökan om betalningsföreläggande skickad till sig. Betalas och registreras denna hos Kronofogdemyndigheten i tid kommer skulden inte att registreras som en betalningsanmärkning.

Hur länge finns en Betalningsanmärkning kvar?

Kopiera länk hit

Skulle du däremot inte betala din skuld i tid får du alltså en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Denna kommer att synas som en notis för de som gör en kreditupplysning på dig under de kommande tre åren, eller de kommande fem åren om det avser en juridisk person. En betalningsanmärkning fungerar som en indikation på att du inte har skött dina betalningar och påverkar din så kallade kreditvärdighet negativt, vilket alltså kan leda till svårigheter vid låneansökningar, hyreskontrakt, avbetalningar, och så vidare. Det enda sättet att undvika betalningsanmärkningar är att betala sina räkningar i tid. Ett bra sätt att säkerställa detta är att registrera dem för autogiro.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Kopiera länk hit

Innan din obetalda skuld registreras som en betalningsanmärkning ska du som tidigare nämnts ha fått en ansökan om betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten. På så sätt blir du uppmärksammad på att du riskerar att få en betalningsanmärkning. Du kan också ta reda på om du har en betalningsanmärkning genom att kontakta något av kreditupplysningsföretagen eller liknande kreditkolltjänster online.

Lär dig mer om fakturering

Kopiera länk hit

Det bästa med företagande är att få betalt, men hur går det till i praktiken? Vi har skapat en en guide om fakturering där vi reder ut begreppen och förklarar allt du behöver veta om fakturor och fakturering.

Relaterade ord
Faktura

En faktura är ett dokument som anger ett betalningskrav från en part till en annan.

Skuld

En skuld innebär att man är skyldig någon något, ofta pengar.